“De achtergestelde lening is heel populair” aldus minister Crevits, “maar het is belangrijk dat de ondernemers worden bijgestaan bij de voorbereiding van de aanvraag om ervoor te zorgen dat de dossiers goed en volledig zijn.”
Sinds 5 mei kunnen ondernemers een achtergestelde lening aanvragen aan de Vlaamse overheid. Dat is een lening om bedrijven die door de coronacrisis in financiële problemen komen te ondersteunen. De lening is gericht op start- en scale-ups, en kmo’s en zelfstandigen, het bedrag kan variëren tussen 25.000 euro en 4,3 miljoen euro en loopt 3 jaar. De voorwaarden zijn verschillende naargelang het type bedrijf.
Ondertussen hebben 646 ondernemers een aanvraag voor een achtergestelde lening ingediend. In totaal gaat het om 310,7 miljoen euro. Een kwart van de aanvragen is niet ontvankelijk omdat de onderneming in moeilijkheden zat voor de coronacrisis of geen kmo is. 4 op de 10 dossiers zijn nog in behandeling omdat ze onvolledig zijn. 1 op de 5 aanvragen of 134 dossiers zijn goedgekeurd. Bijna 1 op de 10 of 56 aanvragen zijn geweigerd. 43 aanvragen werden afgesloten zonder gevolg. Minister Crevits roept de financiële instellingen op om hun klanten bij te staan bij de voorbereiding van de aanvragen. Zo kan vermeden worden dat het dossier onontvankelijk is en alle dossiers ook de noodzakelijke informatie bevatten.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Met de achtergestelde lening op een termijn van 3 jaar en verlaagde rentevoet bieden we stevige ondersteuning voor onze start- en scale-ups, kmo’s en zelfstandigen in deze crisis. Met deze lening krijgen ze een financiële buffer op middellange termijn. De lening is ook populair bij veel ondernemers. Ik roep de banken op om samen met de ondernemers de aanvragen voor te bereiden. Het is belangrijk dat een dossier goed en volledig is.”