Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 30 jul 2020 15:25 

Nieuw Europees project rond productie van biologische schuimwijn


Pcfruit start met een nieuw project voor de productie van biologische schuimwijn, gebaseerd op schimmel-resistente druivenrassen. België, een relatief nieuwe wijnregio, werkt hierin samen met twee gevestigde Europese wijnregio's, Italië en Duitsland.

De benaming ‘SPiwi’ komt van twee woorden ‘Schuimwijn (of ‘SParkling’)’ en ‘Piwi’. Piwi is een afkorting voor de Duitse benaming voor schimmel-resistente variëteiten (‘Pilzwiderstandsfähige). Het telen van deze variëteiten heeft het potentieel om het aantal fungiciden toepassingen in de wijnbouw te reduceren en biologisch te telen. Er is echter nog maar weinig gekend over de vinificatie van deze rassen, en meer specifiek voor de productie van een kwaliteitsvolle schuimwijn. Ook de acceptatie van ‘piwi’ schuimwijn door de consument is belangrijk en wordt onderzocht.

Dit project heeft als doel om kennis te vergaren over deze resistente variëteiten voor de productie van duurzame, biologische schuimwijn. De geschiktheid van verschillende resistente variëteiten voor de biologische teelt wordt geëvalueerd en er wordt een aangepast biologisch bestrijding schema met minimale aantal toepassingen gebruikt. Hier wordt ook gekeken naar het gebruik van alternatieven voor zwavel en koper, gewasbeschermingsmiddelen toegelaten in de biologische teelt, zoals plantversterkende middelen en biologische controle organismen. Een vinificatie, aangepast aan de geselecteerde variëteiten en zonder chemische additieven, wordt ontwikkeld. Om dit te ondersteunen en consumentenvoorkeuren te waarderen, wordt er een uitgebreide consumentenenquête uitgevoerd.

Verder wordt er ook gezocht hoe afvalstromen van de vinificatie in België gerecycleerd kunnen worden. Bioactieve componenten worden geïdentificeerd en gekwantificeerd om hun bruikbaarheid in de farmaceutische, cosmetische en voedselindustrie te evalueren.

Het project is een samenwerking tussen België, een relatief nieuwe wijnregio, en twee andere, gevestigde Europese wijnregio’s, Italië en Duitsland. Dezelfde resistente variëteiten worden door de verschillende partners onderzocht, wat ons meer zal leren over de typering van deze variëteiten onder verschillende klimaatomstandigheden. Dit kan ons ook voorbereiden op mogelijkse klimaatsveranderingen in de toekomst.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer