|
18 mei 2020 |
11:42 |
|
Hittelgolven worden de regel
Het is al van 1901 geleden dat het nog zo droog is geweest. En dat heeft grote gevolgen. 30 procent van Vlaanderen heeft een zeer lage grondwaterstand. Nu al dringen droogtemaatregelen zich op, want experts voorspellen een hete zomer. “De huidige droogte legt de fond voor hittegolven”, zegt Frank Deboosere.
|
Weet u nog vorige zomer, toen we massaal snakten naar een beetje verkoeling? De natuur is er nog altijd niet van hersteld. “Na de droge zomer van 2019 en die van 2018 is het grondwater amper weer op een aanvaardbaar niveau geraakt”, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij. Ook dit jaar was april al extreem droog en mei lijkt dezelfde weg op te gaan. De Droogtecommissie is daarom al veel vroeger dan normaal samengekomen. “In 90 procent van Vlaanderen is het grondwaterpeil de voorbije maand gedaald. In 30 procent van de bodem zijn de grondwaterstanden zelfs zeer laag”, klinkt het.
Het zal dus snel en veel moeten regenen om niet in de problemen te komen. Voor de boeren. “Want als het niet regent zullen bieten, maïs en andere gewassen kleiner zijn dan normaal en dat heeft grote gevolgen voor de opbrengst”, zegt Hendrik Van Damme van het Algemeen Boerensyndicaat. Maar ook voor de burger. “Als het niet gaat regenen en de droogte blijft aanhouden, zullen de provinciegouverneurs maatregelen moeten nemen”, voorspelt Patrick Willems, professor waterbeheer aan de KU Leuven. De kans is dus groot dat we binnenkort geen tuinen meer mogen besproeien, zwembaden mogen vullen of auto’s mogen poetsen met leidingwater.
Door de droogte zullen ook de temperaturen waarschijnlijk weer records breken. “Als we de hoeveelheid neerslag en de mate van verdamping bekijken, zien we dat de situatie nog wat erger is dan vorig jaar. Sinds 1901 is het nog nooit zo droog geweest”, zegt weerman Frank Deboosere. De droogte van 2018 en 2019 zorgde vorig jaar al voor drie hittegolven en het nieuwe warmterecord van 41,8 graden. Tijdens die hittegolven stierven in ons land 716 mensen meer dan verwacht in die periode. “Als in de maanden juni, juli en augustus ons warme landlucht uit het oosten en het zuiden bereikt, dan herbeleven we dat soort toestanden. De droogt nu legt de fond voor hittegolven. Want als de zon schijnt, verdampt normaal een deel water uit de bodem. Maar als er geen water meer is om te verdampen, wordt alle zonne-energie in warmte omgezet.” Ook de volgende dagen wordt geen regen verwacht. “De droogte wordt dus enkel maar erger”, zegt Deboosere. “Spring dus zeker zuinig om met water. Besef dat water een kostbare grondstof is. Nu je tuin sproeien, is idioot.”
LEES
|
|
|
|