De Vlaamse vloot is goed voor ongeveer 70 vissersvaartuigen en bijna 400 vissers. Samen met de visveilingen aan zee en de visverwerkende bedrijven telt de visserijsector ongeveer 2500 rechtstreekse jobs in Vlaanderen. Bij een harde Brexit valt niet uit te sluiten dat het Verenigd Koninkrijk zijn wateren afsluit voor vaartuigen uit de Europese Unie. Nochtans is de toegang tot de Britse wateren cruciaal voor onze vloot.
Minister Crevits bereidt wel samen met de Vlaamse visserijsector een aantal maatregelen voor. Maar een zeer groot stuk van de oplossing bevindt zich op Europees niveau. Hier wordt samengewerkt aan een waaier van maatregelen die snel kunnen worden geactiveerd in geval van een harde Brexit. Hiervoor is een groep van acht lidstaten continu in overleg met de diensten van de Europese Commissie. Het gaat om het bekomen van visvergunningen, voorbereidingen op het vlak van controles, steunmaatregelen voor de sector en het zoeken van andere visgronden voor de betrokken vaartuigen. Europa kan via het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij de lidstaten toelaten om in vergoedingen voor reders en vissers te voorzien. Vlaanderen pleit hierbij in eerste instantie voor extra middelen op Europees niveau via een specifiek Brexit-fonds.
Vlaams minister van Landbouw en Zeevisserij Hilde Crevits: “Voor Vlaanderen is het van cruciaal belang dat onze vissers bij een Brexit hun activiteiten verder kunnen zetten in de Britse wateren. De vissector is economisch een belangrijke sector met 2500 rechtstreekse jobs. We vragen Europa om zeer alert te zijn en indien nodig via een Brexit-fonds in extra middelen te voorzien als onze vissers getroffen worden.”