Vanaf dit schooljaar is het zogenaamde ‘duaal leren’ definitief gelanceerd. In dit systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Zo worden ze beter voorbereid op de arbeidsmarkt. Dit schooljaar zijn er meer dan 80 opleidingen duaal en de Vlaamse Regering wil het aanbod nog verder uitbreiden. Volgend schooljaar moet de kaap van 100 duale opleidingen gerond worden. De inhoud van bijkomende opleidingen moet wel telkens vastgelegd worden in zogenaamde ‘standaardtrajecten’.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts hebben samen met de sectoren en de onderwijsverstrekkers de inhoud van 23 nieuwe opleidingen duaal leren vastgelegd. Scholen en bedrijven kunnen nu goede afspraken maken om de opleidingen concreet vorm te geven en de programmatie aan te vragen. Het gaat onder meer om trajecten die leiden tot een diploma als brood- en banketbakker, schilder, onderhoudsmechanicus, cateraar, textielverzorger en haarverzorger.
“Scholen en bedrijven hebben hier een wederzijds belang”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Scholen willen jongeren gemotiveerd houden en zo goed mogelijk opleiden. Bedrijven hebben jonge krachten met de juiste kennis en vaardigheden hard nodig. De jongeren zelf genieten van een uitdagende leerschool. Duaal leren is dus een win-win-win. Met de standaardtrajecten garanderen we dat alle opleidingen op elk gebied kwalitatief en volledig zijn”.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Na 3 jaar intensief proefdraaien is duaal leren dit schooljaar officieel van start gegaan. Bedrijven en scholen gaan voluit voor deze leerweg waarbij leerlingen in de klas en op de werkvloer leren. Met een sterk diploma in de hand is de kans op een goede job alleen maar groter. Deze 23 nieuwe opleidingen, van banketbakker tot schilder, zijn maar een deel van de mogelijkheden. De komende jaren willen we dit nog verder uitbreiden, bedrijven snakken naar goed opgeleide krachten en veel jongeren hebben nood aan die werkervaring en afwisseling van de schoolbanken.”
De 23 nieuwe opleidingen die vanaf 1 september 2020 geschikt zijn voor duaal leren:
a) Afwerking bouw duaal;
b) Binnenvaart en beperkte kustvaart duaal;
c) Bouwplaatsmachinist duaal;
d) Brood- en banketbakkerij duaal;
e) Decoratie en schilderwerken duaal;
f) Dier en milieu duaal;
g) Elektrische installaties duaal;
h) Groenaanleg en -beheer duaal;
i) Groendecoratie duaal;
j) Grootkeuken en catering duaal;
k) Haarverzorging duaal;
l) Koetswerk duaal;
m) Lassen-constructie duaal;
n) Logistiek duaal;
o) Mechanische vormgeving duaal;
p) Moderealisatie duaal;
q) Onderhoudsmechanica auto duaal;
r) Onderhoudsmechanica duaal;
s) Plant en milieu duaal;
t) Ruwbouw duaal;
u) Slagerij duaal;
v) Textiel duaal;
w) Textielverzorging duaal.