De woede zit hoog, heel hoog. Een melkboer drukte zijn gevoel als volgt uit: ‘Ik waarschuw De Lijn, want hun bussen en trams zouden wel eens een tractor kunnen tegengekomen, zoals in Nederland een paar dagen terug.”
Het ABS nam dan ook onmiddellijk contact met De Lijn om ons ongenoegen te uiten. Dit gebeurde ondertussen ook door heel wat individuele boeren. Daarenboven legde het ABS deze morgen een klacht neer bij de JEP (Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame).
Is het aanvaardbaar dat een organisatie uitpakt met fake news, en hiervoor voertuigen van een overheidsbedrijf gebruikt als medium? Trouwens, De Lijn en haar dochter Lijncom gaan hierbij echt uit de bocht. In de deontologische code van Lijncom, het bedrijf verantwoordelijk voor de publiciteitswerving van De Lijn, staat overduidelijk dat er voor boodschappen, diensten of producten waarvan de oorsprong en/of de bedoeling dubieus zijn, geen reclame kan gevoerd worden. Wel de boodschap ‘Melk is dodelijk’ gaat veel verder dan ‘dubieus’.
Deze boodschap is totaal misleidend, zelfs bijna misdadig te noemen.
Daarnaast pakt Lijncom uit met de boodschap dat er geen publiciteit kan van levensbeschouwelijke aard. Wel deze boodschap is er één van levensbeschouwelijke aard en wordt overduidelijk gestuurd vanuit de veganistische lobby. Een lobby, gesteund door rijke broodheren, die nog meer rendement willen halen door in te zetten op vervangers van dierlijke producten.
"Milke, melke mol. Doe de melkglazen nog eens vol." Het ABS is ervan overtuigd dat geen melk of geen zuivelproducten gebruiken, schadelijk is voor de gezondheid van de mens. In tegenstelling tot de meeste vormen van namaakproducten bevat melk van nature een hele reeks nuttige en direct opneembare voedingsstoffen. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad zorgt de unieke samenstelling van melk zelfs ervoor dat het beschermend werkt tegen ziektes als darmkanker en diabetes NNN type2.
Onze eigen Belgische Hoge Gezondsheidsraad heeft als kernboodschap in haar ‘Voedingsaanbevelingen voor de Belgische Volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen (rapport van juni 2019)’: Melk en melkproducten zijn een belangrijke bron van eiwit, calcium, vitamine B2 en vitamine B12 en kunnen bijdragen bij tot een volwaardige voeding die de gezondheid bevordert. In dit rapport staat ook dat in een GBD studie van 2017 (Global Burden of Disease) aanbevolen wordt om dagelijks tussen 350 en 520 ml melk of melkproducten in te nemen.
De Nederlandse Gezondheidsraad raadt in haar advies ‘Richtlijnen goede voeding’ aan om dagelijks enkele porties zuivel te gebruiken waaronder melk of yoghurt. In Frankrijk raadt het Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail (ANSES) de consumptie van 2 porties melk en melkproducten per dag aan.
Het is overduidelijk: melk is niet dodelijk, melk is gezond en noodzakelijk. En dit weet eigenlijk iedereen. In plaats van fake news en totaal misleidende boodschappen de wereld in te sturen, zouden we beter de Melkbrigade van onze Nonkel Bob zaliger terug activeren. En keihard roepen: "Milke, melke mol. Doe de melkglazen nog eens vol."
Hendrik Vandamme, nationaal voorzitter ABS