Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 sep 2019 12:45 

Waar bemoeilijkt regen de aardappeloogst? (Nl)


Het midden en noorden van Nederland is in de laatste septemberweek op flink wat neerslag getrakteerd. Het verschil met Zuid-Nederland is groot. De lijn tussen te droog en te nat is weer groot. Start het rooiseizoen van de hoofdoogst nat?

De maand september eindigt nat, ondanks dat hij voor veel boeren als warm en droog de boeken in gaat. De neerslag die met name in de laatste week viel, is verspreid gevallen. Het zuiden en zuidoosten van Nederland blijft zeer droog.

Lokaal kletsnat
Lokaal is september goed geweest voor meer dan 160 millimeter in de meest extreme gevallen. Het meeste daarvan viel in de laatste dagen. Zo viel in de Noordoostpolder in 4 dagen tijd meer dan 100 millimeter. Het maandcijfer komt daarmee op bijna 170 millimeter. Ook in Noordoost-Groningen en Noord-Holland is het kletsnat.

Het zuidwestelijk akkerbouwgebied is er, als je wilt gaan rooien, beter vanaf gekomen. Daar is in de meeste gebieden minder regen gevallen: tussen de 15 en 20 millimeter. Toch zijn ook hier plekken waar het maandtotaal boven de 100 millimeter uitkomt.

Zuidoosten gortdroog
Hoe anders is het beeld verder naar het oosten. Met name de oostkant van Brabant is gortdroog, net als Noord-Limburg. Ook de afgelopen dagen viel daar nauwelijks neerslag, met soms maar 5 millimeter of minder. Het droge oosten heeft inmiddels ook iets meer neerslag gekregen.

België, Duitsland en Frankrijk
In België viel de voorbije dagen ook veel minder regen dan in Nederland. Een flinke bui was hier niet verkeerd voor de oogstwerkzaamheden. Zeker wat betreft aardappelen. Het bleef beperkt tot een paar millimeter. Over de hele maand gezien hebben de zuiderburen maar de helft van de neerslag gekregen in vergelijking met Nederland.

Vooral het noordwesten van Duitsland heeft de afgelopen dagen ook behoorlijk wat neerslag te verwerken gekregen. Dat komt de omstandigheden voor het rooiwerk alleen maar ten goede. Verder oostelijk is het echter droog. Het beeld in Frankrijk is vergelijkbaar. Ook hier viel mondjesmaat wat regen.

Sneeuw bemoeilijkt Canadese oogst
Hoe anders is het in Canada en de Verenigde Staten. De Midwest kampt met flink wat neerslag, wat de late oogst van maïs en soja bemoeilijkt. Die moet overigens in sommige staten nog van start gaan. In de noordelijke staten kan zomertarwe niet worden gedorst door aanhoudende neerslag. In Canada viel op plekken een behoorlijke bak met sneeuw, tussen de 10 en 80 centimeter.

De graanoogst is er verre van afgerond, waardoor het winterweer op een zeer slecht moment komt. Ook voor de aardappeloogst is dat een probleem. Aan de oostkust, op Prince Edward Island, hebben aardappeltelers te kampen met overvloedige neerslag. Die viel als gevolg van orkaan Dorian.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer