Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 jul 2019 19:00 

“Aardappelen koken in de grond”


“De hitte vormt op dit ogenblik een groter probleem voor de landbouw dan de droogte, waar een aantal boeren zich, onder meer dankzij de gratis leveringen van gezuiverd water door Aquafin, beter op hebben kunnen voorbereiden. Vanuit heel Vlaanderen wordt op dit ogenblik schade gemeld aan aardappelen. Voor het fruit verschilt dat van regio tot regio. Ook nieuwe aanplantingen hebben in deze hitte geen kans om te overleven.” Dat zegt Vanessa Saenen.

“Als gevolg van de hitte worden de aardappelen momenteel als het ware in de grond gekookt, met als gevolg doorschietende planten en aardappelen die te klein blijven. Het is nog te vroeg om te voorspellen hoe groot de minderopbrengst uiteindelijk zal zijn en of de afgesproken leveringscontracten zullen kunnen worden nageleefd, maar de schade die aan de aardappelen wordt aangebracht is onomkeerbaar. Bij het fruit zien we zowel bij appelen als peren dat schillen barsten waardoor het fruit lelijk wordt. Deze hitteperiode mag echt geen weken meer duren”, zegt Saenen.
 
Al vier jaar problematisch
 
Ook website Agripress meldde woensdag dat de aardappeloogst als gevolg van de droogte voor het vierde jaar op rij bijzonder pover dreigt uit te vallen. In 2016 werd de oogst vernield door de regen, in 2017 en 2018 speelde de droogte parten. “Percelen vroege aardappelen die normaal een goeie 40 ton per hectare opleveren, geven momenteel gemiddeld tussen 20 en 25 ton”, zegt Sofie Scherpereel van Agripress. De voor dit weekend voorspelde regen komt veel te laat voor de vroege en halfvroege aardappelteelt. Ook andere teelten zoals maïs en uien hebben volgens Agripress te lijden onder de droogte.
 
Volgens Vanessa Saenen is het nog veel te vroeg om te spreken van een algemene rampoogst zoals in 2018. “Alles hangt van de evolutie van de weersomstandigheden de komende weken. In de meeste gevallen is de aangerichte schade aan teelten immers nog omkeerbaar. Een aantal teelten zoals maïs staan er overigens op een aantal plekken beter voor dan vorig jaar, al hangt ook dat weer af van regio tot regio. In Antwerpen bijvoorbeeld, staat de maïs heel goed, terwijl die in West-Vlaanderen zich meer in de gevarenzone bevindt. In Limburg heeft de chicorei het moeilijk”.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer