Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 jul 2019 16:57 

Captatieverbod in West-Vlaanderen wordt sterk uitgebreid


Het captatieverbod in de provincies West-Vlaanderen en Limburg wordt uitgebreid. Dat hebben de provinciale overheden woensdag meegedeeld. De nieuwe regeling is in West-Vlaanderen woensdag al van kracht, in Limburg is dat vanaf donderdag.

Er mag in West-Vlaanderen vanaf woensdag enkel nog water gecapteerd worden uit de bevaarbare waterlopen en de onbevaarbare waterlopen van de Oostkustpolder en de Nieuwe Polder van Blankenberge, mits de nodige vergunning. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé laten weten na het droogteoverleg. Het captatieverbod geldt ook voor alle afgesneden meanders van de Leie en de Schelde. Het eerder ingesteld captatieverbod voor alle waterlopen van de IJzer blijft eveneens van kracht.
 
Ook in Limburg werd na het droogteoverleg beslist om vanaf donderdag over te gaan tot een verdere uitbreiding van het captatieverbod tot alle onbevaarbare waterlopen in de provincie. Er gelden wel enkele uitzonderingen: in de Gete in Herk-de-Stad en Halen, in de Demer tussen Lummense Kiezel in Hasselt en de provinciegrens in Halen en in de Berwijn in Voeren mag wel nog altijd water gecapteerd worden. Beperkt capteren van drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en voor het aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen is ook nog toegestaan.
 
"Voor een aantal landbouwers is het captatieverbod opnieuw een zware tegenvaller voor hun bedrijfsvoering", zegt de West-Vlaamse gouverneur Decaluwe. "Dit jaar wordt er in onze provincie bovendien sterk ingezet op handhaving. Het captatieverbod wordt noodzakelijk ingesteld, om schadelijke ecologische effecten op termijn te vermijden. Een vijftiental landbouwers werd reeds betrapt op inbreuken. Ik wil iedereen oproepen om het verbod te respecteren."
 
Decaluwé doet wel een oproep aan de Vlaamse regering, de drinkwatermaatschappijen en de gemeenten om te zoeken naar een haalbare oplossing voor de getroffen landbouwers.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer