Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 feb 2019 09:53 

Nood aan betere en uniforme uitvoering bestaande wetgeving dierentransport


Vandaag stemde het Europees Parlement over een verslag dat de uitvoering van de verordening inzake de bescherming van dieren tijdens het transport evalueerde.

Het Europees Parlement concludeert dat de handhaving van dierenwelzijnsvoorschriften moet worden versterkt en geharmoniseerd.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE), lid van de parlementaire commissie landbouw: “Dagelijks worden duizenden dieren over onze Europese wegen en zeeën getransporteerd. Dit is voor dieren vaak een stressvolle aangelegenheid en het is dan ook van groot belang dat ze dit in goede gezondheid en onder de beste omstandigheden kunnen doen. Dit gebeurt vandaag de dag echter niet altijd: zieke of gewonde dieren worden op het transport gezet, of ze worden vervoerd in krappe kooien of met een gebrek aan water. Ook in het licht van de verspreiding van de Afrikaanse Varkenspest, blijkt nog maar eens het belang van controles bij vertrek, aankomst en transport om gezondheidsrisico’s en de verspreiding van ziektes te voorkomen. België doet het over het algemeen goed, maar ons land vervoert in mindere mate dieren over lange afstanden.”

Het rapport concludeert dat de handhaving van de verordening in sommige lidstaten ernstige tekortkomingen vertoont met betrekking tot de naleving van dierenwelzijnsvoorschriften. Het aantal inspecties en de gegevensverzameling verschilt in grote mate van lidstaat tot lidstaat. 

“Europa beschikt nochtans over één van de hoogste dierenwelzijnsnormen ter wereld. De wetgeving op zich is dus streng genoeg, maar er is dringend nood aan een betere en uniforme naleving van de regels over de ganse EU. Doeltreffende sancties en vervolgingen bij inbreuken zijn dan ook cruciaal om een einde te brengen aan deze praktijken en het dierenwelzijn tijdens het transport te verbeteren. Alle betrokkenen in het transport, van vervoerder tot veehouder, handelaars en slachthuizen moeten daarbij hun verantwoordelijkheid nemen. De EU moet ook afspraken maken met handelspartners om ervoor te zorgen dat de EU-normen met betrekking tot het transport van dieren ook door hen worden nageleefd.”, aldus Vautmans.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer