Meestal zijn dat eenvoudige ingrepen, zoals de isolatie van leidingen of meer energiezuinige verlichting, die ze meteen in de praktijk kunnen toepassen,” aldus Geert Vermeersch, voorzitter van Fevia Vlaanderen. “Dit toont aan dat een aanpak op maat van kmo’s, waarbij we hun geen subsidies geven maar eerder praktische ondersteuning nog veel potentieel heeft”. Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, wil daarom het project opentrekken en nog meer voedingsbedrijven aantrekken om deel te nemen aan het EFES-project.
“Ontzorger” in plaats van subsidies
Fevia Vlaanderen lanceerde vorig jaar met steun van de Vlaamse overheid het zogenaamde EFES (Easy Food Energy Savers) proefproject om gedurende twee jaar de vele kmo’s in de Vlaamse voedingsindustrie energiezuiniger te laten werken. De meeste deelnemende voedingsbedrijven zijn kmo’s die dagelijks hun handen vol hebben met hun productie en al wat daarbij komt kijken op vlak van kwaliteit, voedselveiligheid en personeelsbeleid. Het gebrek aan tijd, middelen of kennis zijn vaak de oorzaak om het energieverbruik niet aan te pakken. Als sectororganisatie wil Fevia Vlaanderen de kmo’s hierbij helpen.
EFES is een proefproject, waarbij kmo's gratis beroep kunnen doen op een ‘ontzorger’ die hen adviseert en begeleidt om hun energieverbruik te doen dalen. “De eerste resultaten van het EFES-proefproject zijn een succes en tonen dat de aanpak effectief aanslaat. We hebben afgesproken dat ik in twee jaar 50 kmo’s bezoek om hen te helpen energie-efficiënter te worden. Intussen heb ik 25 voedingsbedrijven bezocht en daarvan voerde 1/3de van de bedrijven reeds energiebesparende maatregelen uit”, aldus Dirk van den Broecke, ontzorger van het EFES-project.
1/3de kmo’s besparen dankzij proefproject samen jaarlijkse energieverbruik van 84 gezinnen
De maatregelen die werden uitgevoerd door de kmo’s zijn vaak eenvoudige ingrepen: van de installatie van zonnepanelen, isolatie van leidingen, beperking van binnen- en buitenverlichting, controle van persluchtlekken, energiemonitoring tot het verlagen van de persluchtdruk. Hierdoor besparen 1/3de van de deelnemende bedrijven vandaag al het jaarlijkse energieverbruik van 84 gezinnen. Naast energiebesparing stimuleert het project bedrijven ook om te investeren in hernieuwbare energie. Zo wordt dankzij dit project bij vleesproducent Breydel 15% van het energieverbruik voortaan opgewekt door zonnepanelen.
EFES is als het ware een “mini-energiebeleidsovereenkomst (EBO)” dat een deel van de oplossing is om de klimaatdoelstellingen te bereiken. “De Vlaamse voedingssector bestaat uit honderden kmo’s. Zelfs al zijn de energiewinsten in absolute cijfers vandaag nog niet enorm, toch blijkt dat deze aanpak een groot potentieel heeft wanneer we dit kunnen opschalen naar al onze kmo’s,” aldus Nadia Lapage, secretary general van Fevia Vlaanderen. ”We willen met dit project kmo’s helpen om eenvoudige maatregelen meteen in de praktijk toe te passen. Tegelijk zorgen we voor nog meer energiebewustzijn bij onze kmo’s doordat ze merken dat kleine ingrepen al een grote impact kunnen hebben op hun energiefactuur.”
Culinor, producent van vers bereide maaltijden, is zo’n bedrijf dat deelneemt aan het proefproject en opmerkelijke energiebesparingen kon maken met de hulp van ontzorger Dirk van den Broeck. Steven Van De Velde, safety and environment manager bij Culinor, licht toe hoe de ontzorger in hun fabriek in Destelbergen aan de slag ging: “Energiebesparing is voor ons weliswaar belangrijk, maar we missen op dat vlak tijd, gespecialiseerde kennis en ervaring. Met onze beperkte schaalgrootte is het niet evident om te investeren in het zoeken naar en uitwerken van economisch rendabele energiebesparingsprojecten. Het EFES-project bood een oplossing aan deze hindernissen. Na een rondleiding legde de ontzorger een voorstel op tafel om nieuwe verlichting te installeren, wat we intussen ook gedaan hebben. Het bespaart ons niet alleen energie maar zorgt ook voor een betere lichtkwaliteit voor onze werknemers.”
|