|
10 jan 2019 |
10:08 |
|
Opninie Bart Caron over de steun aan korte keten projecten
De Week van de steak-friet veroorzaakte onlangs behoorlijk wat heisa. Niet omdat er promotie werd gemaakt voor een geroemd Vlaams gerecht, wel omdat die promotie deels werd gefinancierd met belastinggeld, verpakt als boodschap van algemeen nut, met een aureool van ‘gezond’ erbovenop. Terwijl het gerecht niet bepaald gezond, noch goed voor dier en milieu is, mocht het overheidsagentschap Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) 70.500 euro besteden aan de campagne.
|
Dat is onbegrijpelijk, zeker als we vergelijken met de Week van de korte keten. Dat is de kortste weg van boer tot bord en volgens experts de toekomst van onze landbouw. Verse, goeie producten – groenten, fruit, zuivel en vlees – uit je buurt. Alleen nog te onbekend bij het brede publiek en daar moest de promotiecampagne vorig jaar, gesteund door onder meer het Vlam, verandering in brengen. Het werd een succes: 474 activiteiten (onder meer hoevepicknicks, fietstochten en boerenmarkten) met 700.000 bezoekers. Dat vroeg om een vervolg.
Alleen, waar het Vlam vorig jaar aan de Week van de Korte Keten nog 50.000 euro besteedde, is er voor de editie van 2019 amper 10.000 euro vrijgemaakt. Dat bleek uit een schriftelijke vraag van mezelf aan de bevoegde minister, Joke Schauvliege. De 50.000 euro in 2018 kwam blijkbaar uit de reserves van het Vlam.
Is het grappig of om te huilen dat de grote middelen ingezet worden voor de controversiële steak-friet, terwijl de succesvolle Week van de Korte Keten het met veel minder subsidies moet doen? De verklaring is eenvoudig, maar cynisch: het Vlam kiest zijn activiteiten op basis van de verplichte bijdragen van de verschillende sectoren. Grote sectoren, zoals die voor varkensvlees, krijgen dus een pak meer promotie. Nochtans kunnen vooral sectoren als de korteketenlandbouw een duwtje in de rug gebruiken, want veel consumenten kennen die sector en zijn verkooppunten amper of niet. De financiële middelen die het Vlam ontvangt van de Vlaamse overheid moeten duidelijk anders ingezet worden.
De Vlaamse overheid vindt de sector blijkbaar minder belangrijk. Dat wordt in 2019 extra onderstreept. De sterkste wint, gezondheid, dierenwelzijn en klimaatambities mogen de koelkast in.
De organisatoren van de Week van de Korte Keten laten ondertussen weten dat de reserves zo goed als uitgeput zijn. Sponsoring zoeken bij frituristen en slagers lijkt me niet meteen haalbaar.
(De Standaard)
|
|
|
|