Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 dec 2018 09:50 

Europees graan niet klaar voor extreem weer


De klimaatverandering betekent niet alleen dat de aarde opwarmt, maar ook dat het weer steeds veranderlijker en extremer wordt. Dat vormt een bedreiging voor de wereldwijde voedselvoorziening, als belangrijke gewassen niet genoeg bestand blijken tegen die schommelingen.

Een groep Europese wetenschappers onderzocht die veerkracht van tarwe, het belangrijkste Europese graangewas, en stelde vast dat de huidige aanpak onvoldoende rekening houdt met de klimaatverandering. Integendeel: in de voorbije vijftien jaar is die veerkracht in sommige landen nog verder afgenomen.

De onderzoekers baseren zich op gegevens van duizenden oogsten in negen Europese landen. Ze keken daarbij telkens hoe de varianten reageerden op het weer, en welke varianten het beste bestand bleken tegen extreem weer. Vooral hevige neerslag bleek voor veel varianten een probleem.
 
Tarwe is een belangrijk onderdeel van het Europese dieet en het is dus belangrijk om klimaatbestendige varianten achter de hand te houden, stellen de wetenschappers.
 
Regen, droogte, hitte of een koudegolf, met name tijdens het groeiseizoen, kunnen de oogsten aanzienlijke schade toebrengen. Vooral erg natte omstandigheden en overvloedige neerslag blijken een probleem. Opvallend is ook dat hitte een grotere uitdaging vormt dan droogte in het vinden van de meest klimaatbestendige varianten.
 
Het volstaat niet om te zoeken naar de variant die de hoogste kans heeft om het op lange termijn goed te doen, stellen de onderzoekers. De toenemende variabiliteit betekent net dat er moet ingezet worden op verschillende gewassen.
 
Ze pleiten ook voor bewustmaking bij de boeren om meer te diversifiëren en gewassen te kiezen die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering en extreem weer. Ook moet er meer onderzoek komen naar de gewassen en kweekprogramma’s voor nieuwe varianten.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer