|
13 nov 2018 |
05:46 |
|
Het gras nooit meer groener aan de overkant
Uw gazon perfect groen houden wordt straks een hele uitdaging. Na “allesverdelger” Roundup mogen vanaf 31 december ook de “selectieve onkruidverdelgers” – die het gras ongemoeid laten maar het onkruid ertussen vernietigen – niet meer worden verkocht. “Wie geen onkruid wil, gaat het met de hand moeten uittrekken”, waarschuwt de industrie.
|
De populaire onkruidbestrijder Roundup, dat al het groen verdelgt waarmee het in aanraking komt, mag sinds begin oktober niet meer worden verkocht of gebruikt. Maar daar stopt het niet. Federaal landbouwminister Denis Ducarme (MR) verbiedt vanaf 31 december ook de verkoop aan particulieren van alle selectieve verdelgers, waaronder de zogenoemde gazonherbicides.
Dat zijn producten die je met een gieter of druksproeier over het hele gazon verspreidt, maar die enkel het onkruid zoals klaver, madeliefjes, paardenbloemen of weegbree vernietigen. Het gras blijft ongemoeid. Tuinketen Aveve moet bijvoorbeeld straks het populaire Bofix Garden uit de rekken halen. “We hopen snel over milieuvriendelijkere alternatieven te beschikken”, zegt Aveve-woordvoerster Stephanie Deleul.
Daar is iedereen in de sector het over eens. “Dit verbod komt er halsoverkop, zonder dat over de gevolgen is nagedacht”, zegt Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar, de Belgische vereniging van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie. “Omdat nog geen goede alternatieven beschikbaar zijn, vrezen wij dat tuiniers zelf producten gaan beginnen te mengen, of op het internet eender wat gaan aanschaffen. Mogelijk vele malen schadelijker dan wat nu op de Belgische markt beschikbaar is.”
Veel tuiniers zullen zich niet bij het verbod neerleggen, vreest Jaeken. “Voor wie een onkruidvrije gazon wil, zit er straks niets anders op dan het onkruid één voor één uittrekken. Daar is geen beginnen aan als je over een grotere tuin beschikt, of slecht ter been bent.”
Ook tuindokter Stefaan Bingé vreest voor de trots van veel tuiniers, nu ze het zonder de populaire gazonherbicides moeten stellen. “Zeker na de voorbije hete zomer, waardoor veel gazons zijn beschadigd, zal straks het gras door het sterkere onkruid worden verdrongen. En er is inderdaad niet meteen een alternatief.”
Mettertijd ziet Bingé wél milieuvriendelijke oplossingen. “Maar dan gaan onze hobbytuiniers meer kennis moeten vergaren over de perfecte combinatie van het soort ondergrond met de juiste grassoorten. Zit die combinatie goed, en verzorg je je tuin voldoende, kan het gezonde gras het onkruid in de tuin veel beter in bedwang houden.”
Infrabel, de beheerder van de spoorweginfrastructuur in ons land, heeft nog altijd geen alternatief gevonden voor haar fel bekritiseerde onkruidtrein. Die trein sproeit glyfosaat, om het onkruid in de steenbedding onder en naast de sporen te bestrijden. Het gebruik van glyfosaat door particulieren is sinds de zomer van 2017 verboden, Infrabel kreeg een uitzondering.
“We blijven zoeken naar alternatieven, in binnen- en buitenland. Maar tot vandaag zijn die economisch niet realistisch”, zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. Zo is er gedacht aan het manueel verwijderen van onkruid of het plaatsen van worteldoek.
Baeken beklemtoont dat het sproeien van de spoorwegbermen – “mét toestemming van de overheden” – gebeurt om veiligheidsredenen. “De steenbedding waarop de sporen liggen, kan stabiliteitsproblemen ondervinden wanneer die wordt overwoekerd.”
|
|
|
|