“Een lichte, strakke, zuivere en fruitige Auxerrois, perfect als aperitief of op een zonnig terras.” Zo omschrijft Geurt van Rennes, wijnbouwdeskundige bij BeNeVit, de Auxerrois 2017 van Wijndomein Oud Conynsbergh. Naast deze Auxerrois werden ook een Auxerrois Cuvée en Auxerrois Natuur gebotteld. De eerste rijpte een maand op Franse eiken vaten, de 2e onderging een natuurlijke gisting en rijpte vervolgens 8 maanden op eikenhout. Alles samen goed voor zo’n 4.000 flessen Boechoutse Auxerrois, geproduceerd volgens de regels van de biodynamische wijnbouw. Het beheer van het domein gebeurt immers aan de hand van de maankalender, zonder herbiciden/insecticiden en streeft naar een minimale impact op het milieu. Zo kan de bodem maximaal zijn invloed laten gelden. Wie dacht dat het bij deze 3 Auxerrois wijnen zou blijven, heeft het mis. Oud Conynsbergh experimenteert alvast met een mousserende wijn, een vin gris (rosé) op basis van Cabernet druiven en stookte als toemaatje nog een Boechoutse ‘Sterke’. Een distillaat van de restanten na het persen van de druiven.
Erkenning als Vlaamse landwijn
De wijnen van Oud Conynsbergh werden ondertussen erkend als Vlaamse Landwijn, een beschermde geografische aanduiding (BGA). Lode Van den Brande: “De Vlaamse landwijnen worden gekenmerkt door een grote frisheid. Die herken je ook in de wijnen van Oud Conynsbergh. Ze hebben een mooie natuurlijke aciditeit, een laag alcoholgehalte en aroma’s vol finesse. De lage intensiteit van de zon geeft de Vlaamse landwijnen een fruitig en fris aroma met een fijne structuur.” Geurt van Rennes vult aan: “De wijnstokken van dit wijndomein zijn nog steeds 'jong volwassenen', dus zal de kwaliteit van deze wijn de komende jaren nog verder toenemen.”
Warme zomer, geweldige oogst
Vandaag is de derde oogst bijna rond. Lode Van den Brande: “Klimatologisch ligt de wijngaard een paar weken voor op schema.
De droogte van de voorbije maanden zorgde voor een geweldige oogst. Jonge planten (minder dan drie jaar oud) hebben het in deze warme zomer iets moeilijker gehad om te groeien. De wijnranken die iets ouder zijn, hebben dan weer geen moeite met de droogte van de voorbije maanden. Die wortels reiken zeer diep, in Boechout tot 15m. Hoe dieper, hoe beter voor de smaak van de wijn.” Voor goede wijn heb je immers niet alleen goede grond nodig, maar ook een laag niveau van grondwater. Hoe moeilijker de plant het heeft om voedingsstoffen en water te pakken te krijgen, hoe intenser de smaak en hoe meer finesse de wijn mee krijgt.
De toekomst ziet er goed uit
Met een omvang van 8ha en 28.000 wijnranken is de wijngaard in Boechout vandaag één van de grootste in de provincie Antwerpen. Bij deze 3e oogst zal Oud Conynsbergh voor het eerst aanzienlijke volumes oogsten. Het gaat om ongeveer 3ha Auxerrois, 1ha Chardonnay, 1ha Pinot Noir en 1ha Gamay. Hiervoor werd stevig geïnvesteerd. “De toekomst voor Wijndomein Oud Conynsbergh ziet er goed uit” zegt Geurt van Rennes. “De resultaten van testen met druiven uit de proefwijngaard beloven voor de komende jaren nog veel nieuws. Daarbij kunnen we denken aan schuimwijn, rosé en ook rode wijn. De lat ligt hoog.” 2e wijnfeest voor Oud Conynsbergh
Op zondag 2 september ’18 organiseert Wijndomein Oud Conynsbergh zijn 2e wijnfeest in de schaduw van de Steenen Molen van Boechout. Op deze romantische locatie kan je de schitterende Auxerrois wijnen proeven. Het wijnfeest start om 11u met een "easy sunday" aperitiefconcert, klassieke muziek met Marie François aan de piano en de Duitse Felicia Hamza aan de cello. Van 14 tot 18u zijn er voortdurend rondleidingen door de wijngaard. Zo ontdek je van A tot Z hoe onze Boechoutse wijn gemaakt wordt. Doorlopend staat een selectie foodtrucks met allerlei lekkers klaar. Vorig jaar was de wijnproductie nog beperkt. Dit jaar zullen particulieren de verschillende wijnen wel kunnen aankopen.