Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 aug 2018 18:07 

Uitzonderlijk vroege fruitoogst


De conférenceperen mogen officieel geplukt worden vanaf 16 augustus, jonagoldappels vanaf 11 september. Dat is uitzonderlijk vroeg. “De oogstdatum wisselt de jongste tien jaar sterk”, zegt professor Bart Nicolai, directeur van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (KULeuven), die net als Dany Bylemans van PC Fruit de oogstdata van de jongste tientallen jaren heeft bekeken.

Vroeger was het leven van een fruitteler eenvoudig. Rond 1 september waren de peren rijp, een maand later de appels. In 1981 werden de conférenceperen bijvoorbeeld nog op 10 september geplukt, in 1984 zelfs pas op 20 september. Dit jaar zitten we aan 16 augustus. Niet eens een record, want ook in 2011 is de perenoogst op die dag gestart.
 
“Je ziet wel dat er sinds 2006 meer schommelingen zijn in de start van de eerste pluk. Dat scheelt soms een maand tussen het ene en het andere jaar”, stelt Nicolai vast. “Nu is het vaak heel vroeg of heel laat.”
 
Nicolai heeft ook de gemiddelde jaartemperatuur bekeken. “Als die 1 graad hoger ligt, dan zijn we een maand vroeger aan het plukken. De klimaatsverandering veroorzaakt meer extreme weersomstandigheden en dat heeft dus duidelijk een effect op de plukdatum. Over 20 à 30 jaar gaan we niet meer hetzelfde fruit telen als nu. We gaan rassen telen die beter gedijen bij hogere temperaturen. Zoals een Pink Lady.”
 
Dany Bylemans, directeur van het Proefcentrum Fruit, is het daarmee eens. “Vroeger moesten we rekening houden met eventuele vorst in november, maar daar hebben we tegenwoordig minder last van”, zegt Bylemans. “Dat betekent dus dat het seizoen langer wordt en dat merken we ook aan de insecten die langer vliegen. Maar een langer seizoen biedt ook meer mogelijkheden. De komende 20 jaar kunnen we rassen aanplanten die tot nu toe niet mogelijk waren. Inderdaad iets als de Pink Lady, maar dan wel liever nieuwe soorten. Want die appel is nu al over zijn hoogtepunt heen.”
 
De peren zijn dit jaar vroeg rijp, maar ze zijn ook kleiner. “Ze zijn ongeveer 55 millimeter dik, terwijl dat anders 60 à 65 millimeter is. Dat betekent dus ook 10 à 20 procent minder kilo’s.”
 
Tenzij een boer erin geslaagd is om zijn bomen wel te besproeien, dan heeft die een geweldige oogst: zoet én dik. “In Nederland hebben de boeren veel grachten en sloten waar ze water uit kunnen halen. De Nederlanders gaan dus wel dikke peren hebben.”
 
Zonnebrand
 

Wat appels betreft, heeft het warme weer nog een andere mogelijk nadeel: zonnebrand. “Net zoals mensen kunnen appels bruine plekken overhouden aan de zon. Dan zijn ze onverkoopbaar. Jammer, want we zouden een topoogst voor appels hebben gehad. We hadden veel bloembotten omdat het vorig jaar heeft gevroren. Maar dat zal nu minder zijn.”



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer