De aanhoudende hitte en droogte zadelen veel landbouwers in verschillende Europese lidstaten met hoofdbrekens op. De teelt van akkerbouwgewassen verloopt moeilijk. En ook de productie van veevoer krijgt klappen, waardoor het welzijn van de dieren in gevaar kan komen.
De problematiek is ook de Europese Commissie niet ontgaan. ‘Wij zijn erg bezorgd over de klimatologische omstandigheden’, stelde Phil Hogan, de Europese commissaris voor Landbouw, donderdag.
Brussel is er zich van bewust dat de extreme droogte niet alleen de productie van akkerbouwgewassen en veevoer bemoeilijkt. ‘Als een tekort aan veevoer ontstaat, dreigt een negatieve impact op het inkomen van veehouders omdat die later dit jaar mogelijk extra in de buidel moeten tasten als ze door hun voorraad veevoeder heen zitten’, klinkt het.
Sneller inkomenssteun
Om de negatieve gevolgen van de extreme weersomstandigheden wat te verzachten heeft de Europese Commissie besloten de lidstaten meer mogelijkheden te geven om landbouwbedrijven te steunen.
In de eerste plaats krijgen de EU-landen toelating om inkomenssteun vervroegd uit te betalen. ‘Het grootste deel van die steun kan half oktober uitbetaald worden in plaats van in december. Op die manier verbetert de cashflow van de landbouwbedrijven’, kondigde Hogan aan.
Daarnaast kunnen de lidstaten hun boeren bepaalde vrijstellingen geven. Zo mogen op landbouwgronden die eigenlijk braak moeten liggen, uitzonderlijk toch gewassen voor veevoer worden verbouwd.
Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
De Europese Commissie herinnert eraan dat overheden volgens het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid boeren onder bepaalde voorwaarden sowieso mogen compenseren voor tot 90 procent van de schade die door de droogte is veroorzaakt. ‘Zonder toestemming van Brussel mag 15.000 euro per boer over drie jaar worden uitgekeerd’, luidt het.
Als lidstaten de droogte erkennen als een natuurramp, kunnen ze ook steun uitkeren om ‘het productiepotentieel dat aangetast is door de droogte’ te herstellen. ‘De landbouwers kunnen dat geld bijvoorbeeld gebruiken om weiden opnieuw in te zaaien’, stipte Hogan aan. ‘Ik moedig alle lidstaten aan om alle mogelijke acties en maatregelen te bekijken die de wetgeving biedt’, ging hij voort.
De Europese Commissie drong er bij de lidstaten ook op aan haar een overzicht te bezorgen van de impact die de droogte deze lente en zomer gehad heeft op hun boeren. De Europese regeringen krijgen daarvoor tot 31 augustus de tijd.
EUROPA