Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 jun 2018 11:41 

Proefbedrijf Pluimveehouderij organiseert internationale trainingsschool


Donderdag vond op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel een belangrijke internationale opleiding plaats. Vijftig deelnemers uit 11 Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Turkije, Duitsland, Bulgarije, Slovenië, IJsland, Kroatië, Servië, Nederland en België) ontdekten er alles over borstbeenproblemen bij legkippen. Ze doken ook de stal in om te leren hoe ze borstbeenproblemen snel en correct kunnen opsporen. Binnenkort start het Proefbedrijf Pluimveehouderij met nieuwe onderzoeken om borstbeenproblemen te voorkomen en zo het dierenwelzijn verder te verbeteren.

Legkippen in volières kampen vaker met borstbeenproblemen. Een nieuw probleem waar de pluimveesector vandaag mee geconfronteerd wordt, maar waarover nog weinig geweten is. Om meer onderzoekers, toeleveranciers en dierenartsen vertrouwd te maken met het onderwerp organiseerde het Proefbedrijf Pluimveehouderij een internationale trainingsschool. Maar liefst 50 deelnemers uit 11 Europese landen zakten af naar het praktijkbedrijf om zich te verdiepen in de borstbeenproblemen bij legkippen.

Nood aan meer kennis en onderzoek

Borstbeenbreuken zijn nog een vrij nieuw thema. Een paar jaar geleden sprong het Proefbedrijf Pluimveehouderij als één van de eersten mee op de kar. Zij brachten samen met ILVO de borstbeenproblemen in Vlaanderen in kaart.

 

Tijdens deze trainingsschool werd door verschillende internationale sprekers ingezoomd op de beschikbare kennis. Hoofdconclusie is dat we vandaag redelijk goed weten hoe borstbeenproblemen ontstaan, maar dat er voor goede oplossingen nog verder onderzoek noodzakelijk is. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn de opfok en de bewegingsmogelijkheden. Want verwacht wordt dat poeljen die van jongs af leren om de installatie correct te gebruiken, op latere leeftijd minder met borstbeenproblemen zullen kampen. Ook het voorzien van voldoende bewegingsmogelijkheden (bv. via de installatie van looptrapjes) zou een gunstig effect kunnen hebben. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij start dit najaar alvast met een nieuw onderzoek.

Palperen voor beginners

Om borstbeenproblemen te behandelen, moet je ze ook eerst kunnen opsporen. Daarom staken de deelnemers ook zelf de handen uit de mouwen. Ze leerden niet alleen hoe ze borstbeenbreuken konden voelen, maar ook hoe verschillende soorten breuken en afwijkingen kunnen waarnemen. Nadien konden ze de correctheid van hun resultaten toetsen aan een eerder genomen röntgenfoto. Door deze dubbele aanpak kregen ze een goede praktische kijk op de borstbeenproblematiek en zullen zij binnenkort ook in hun thuisland kunnen starten met het in kaart brengen van borstbeenproblemen.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer