Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie: "Deze overeenkomsten zullen op de geslaagde recente overeenkomsten met onder andere Canada, Japan, Singapore, Vietnam en Mexico voortbouwen en de alliantie van partners die zich inzetten voor open en op regels gebaseerde wereldhandel verder uitbreiden. Open handel moet hand in hand gaan met open en inclusieve beleidsvorming. Daarom heeft de Commissie de ontwerpmandaten voor de onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland gepubliceerd toen zij aan de Raad voorstelde om deze onderhandelingen aan te knopen. Over deze overeenkomsten zal in de grootst mogelijke transparantie onderhandeld worden en we verwachten van de lidstaten dat zij dit hoge niveau van transparantie ook zullen handhaven."
Commissaris voor Handel Cecilia Malmström: "Dit is geweldig nieuws. We kijken ernaar uit om Australië en Nieuw-Zeeland te kunnen toevoegen aan de steeds groter wordende groep nauwe handelspartners van de EU. We zijn al nauw verbonden door onze gedeelde waarden en onze open, internationale blik. Nu zullen we met elkaar onderhandelen over win-win-handelsakkoorden die nieuwe kansen creëren voor onze ondernemingen en hoge normen waarborgen op sleutelgebieden zoals duurzame ontwikkeling. Ik kijk ernaar uit om in de komende weken Canberra en Wellington te bezoeken om onze onderhandelingen officieel te lanceren. Het opstarten van deze besprekingen tussen gelijkgestemde partners stuurt een sterk signaal uit op een moment waarop velen voor de gemakkelijkheidsoplossing van het protectionisme opteren."
Australië en Nieuw-Zeeland zijn belangrijke bondgenoten en deze overeenkomsten zullen aanzienlijke economische voordelen opleveren door komaf te maken met handelsbelemmeringen en de handel verder te stimuleren. Ondanks de afstand is de handel tussen de EU en deze twee landen nu al van dezelfde grootteorde als die met Mexico of Canada.
De handelsovereenkomsten met Australië en Nieuw-Zeeland zullen voor ondernemingen in de EU een waardevolle toegangspoort vormen naar de wijdere regio Azië-Stille Oceaan. Tevens zullen Europese ondernemingen op gelijke voet komen te staan met ondernemingen uit andere landen in de regio die de alomvattende en vooruitstrevende overeenkomst voor een trans-Pacifisch partnerschap (CPTPP) hebben ondertekend of die reeds verbeterde toegang tot Australië en Nieuw-Zeeland genieten middels andere preferentiële handelsovereenkomsten.
Commissaris Malmström reist in juni naar Australië en Nieuw-Zeeland om de onderhandelingen op politiek niveau te openen. De eerste onderhandelingsrondes tussen de teams van onderhandelaars staan vervolgens voor juli gepland, in Brussel.
Meer informatie
Ontwerpmandaat voor onderhandelingen met Australië en ontwerpmandaat voor onderhandelingen met Nieuw-Zeeland zoals door de Commissie voorgesteld in september 2017
Factsheet over de toekomstige onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland
Effectbeoordelingsverslag en samenvatting ervan voor de overeenkomst met Australië
Effectbeoordelingsverslag en samenvatting ervan voor de overeenkomst met Nieuw-Zeeland
Meer informatie over de handelsbetrekkingen tussen de EU en Australië en tussen de EU en Nieuw-Zeeland