Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 17 mei 2018 16:00 

Ducarme vraagt om derogatie neonicotinoïden


De minister van Landbouw, Denis Ducarme gaat bij Europa derogatie aanvragen voor het gebruik van neonicotinoïden in de suikerbietenteelt. Telersorganisaties roepen zijn Franse collega op om hetzelfde te doen. Dat werd 16 mei bekendgemaakt op het Sugar Beet Europe Congress.

De International Confederation of European Beet Growers (CIBE) organiseert van 16 tot en met 18 mei het Sugar Beet Europe Congress in Gent. Een veelbesproken onderwerp is het verbod op 3 neonicotinoïden, waardoor een zaadcoating van suikerbieten niet langer is toegestaan.

Tijdens een toespraak kondigde Denis Ducarme aan om voor België derogatie aan te vragen in Brussel. Ducarme is minister van Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. Individuele lidstaten kunnen een ontheffing aanvragen op het verbod. Dat is sinds 2013 het geval. Met een derogatie heeft de sector de tijd om naar alternatieven te zoeken voor het middelengebruik.

De Franse telersorganisatie Confederation Generale des Planteurs de Betteraves (CGB) roept ondertussen de Franse landbouwminister, Stephane Travert op om hetzelfde te doen. Een verbod op neonicotinoïden kost gemiddeld een opbrengst van 12% en in extreme gevallen wel 50%, zo zegt het.

Sinds het eerste verbod op de 3 neonicotinoïden in 2013 bestaat de mogelijkheid om derogatie aan te vragen: 8 lidstaten hebben hier tot nu toe gebruik van gemaakt. Daaronder zitten ook bieten telende landen, zoals Roemenië en Hongarije.

De suikerbietenwereld noemt het verbod desastreus en bovendien slecht voor de natuur. Het alternatief is dat bietentelers weer volleveldsbespuitingen gaan uitvoeren. Die zijn wel schadelijk voor bijen en andere insecten, terwijl een zaadcoating dat niet is. De suikerbiet is namelijk geen bloeiend gewas.

Derogatie is niet de enige hoop voor het verbod op neonicotinoïden. Donderdag 17 mei dient in Brussel een rechtszaak, aangespannen door de middelenproducenten. Zij zijn van mening dat het verbod ten onrechte is ingevoerd, omdat het gebaseerd is op de niet-goedgekeurde Bee Guidance.



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer