Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 22 mrt 2018 15:39 

GLB - De boer op met Bart: gesprekken over een ander voedsel- en landbouwbeleid


Nu geweten is dat de Europese Commissie midden juni met een voorstel voor een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid komt, wil Groen Europarlementslid Bart Staes daar de nodige inspiratie voor aanleveren. In een reeks van een zestal podcasts gaat Staes in gesprek met actieve boeren die vandaag al duurzaam produceren en sprokkelt hij ideeën voor een ander voedsel- en landbouwbeleid.

Staes: "We zien het huidige industriële landbouwmodel tegen de grenzen van de draagkracht aanlopen. Het moment is daar om een omslag te maken naar een echt duurzame landbouw, met oog voor het belang van gezonde voeding, respect voor natuurlijke hulpbronnen, een lagere impact van landbouw op het klimaat, betere inkomsten voor boeren, stadslandbouw, het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen, tewerkstelling en dit alles ook voor toekomstige generaties... "

Eind november bracht de Europese Commissie een vaag voorstel uit voor een vernieuwd gemeenschappelijk landbouwbeleid voor na 2020. Staes die al vele jaren het landbouwbeleid van nabij volgt, pleit samen met de groene fractie in het Europees Parlement voor een radicaal andere aanpak ervan.

Staes: "Een omslag naar agro-ecologie lijkt hoogdringend en het herschrijven van het gemeenschappelijk landbouwbeleid is daartoe een uitgelezen kans, alleen zetten we het niet op papier, maar praten we erover met boeren die nu al tonen dat hun werk samengaat met duurzaamheid en zenden we dat uit."

Vandaag gaat de eerste podcast de ether in. In “Starten als boer? Ge moet goed zot zijn!” vertelt jonge bio-boer Tijs Boelens (De Groentelaar, Pajottenland) over de start van zijn bedrijf, de zoektocht naar grond, de samenwerking met andere boeren, het belang van goed landbouwonderwijs en de financiële steun die hij krijgt of had verwacht. En over Boerenforum, zijn geesteskind. Een beweging in Vlaanderen van boerinnen, boeren, landwerk(st)ers en coproducenten die opkomt voor de eerlijke, autonome, solidaire en agro-ecologische praktijken van de boerenlandbouw. Het volgende Boerenforum vindt overigens plaats op 7 april in de Tiendenschuur van de Abdij van Park, in Leuven.

De podcasts zijn te beluisteren via bartstaes.be of via iTunes.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer