Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS vzw) heeft hier van in het begin onmiddellijk zijn medewerking aan verleend.
Harde, schrikwekkende cijfers
In Vlaanderen worden jaarlijks 5.152 tot 6.227 koeien ziek door zwerfafval, op een totale landelijke populatie van 1,3 miljoen runderen.
Met de nodige statistische voorzichtigheid kan geschat worden dat daarvan in Vlaanderen jaarlijks tussen de 2.051 (ondergrens) en 2.474 (bovengrens) runderen overlijden.
Dierenleed, boerenleed
Zwerfvuil is niet enkel een milieuprobleem. Bij het maaien belanden er soms stukjes van weggegooide blikjes of ander zwerfvuil in het veevoeder. Bij opname door het dier kan de maag hierdoor geperforeerd worden wat leidt tot een acute buikvliesontsteking. Dit is voor het dier zeer pijnlijk. Dit leidt tot verminderde melk- of vleesproductie, ziekte en vaak tot sterfte van het dier. Veeartsen kennen dit letsel als “scherp-in”.
De behandeling van zieke koeien, de verminderde productie en het overlijden van koeien jagen de veehouders op kosten. Ze spenderen ook werktijd aan het opruimen van het land, om te pogen te vermijden dat koeien stukjes zwerfafval binnen krijgen. Dit onderzoek schat de totale economische kost voor de volledige Vlaamse veehouderijsector in op 4,5 tot 6,8 miljoen euro jaarlijks. De veehouders zijn zo het slachtoffer van vervuiling waar zij zelf geen grip op hebben, maar die wel financieel en psychisch zwaar weegt.
Sensibilisering alleen werkt niet
In het voorjaar van 2017 werd er door het ABS de campagne “In onze muil geen zwerfvuil!” gevoerd in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Hierbij werden spandoeken aan de kant van de weg gehangen, en dit op plaatsen waar er veel zwerfvuil is. De voorbije zomer was er de campagne van Mooimakers, waarbij in samenwerking met OVAM duizenden bordjes verdeeld en opgehangen zijn langs vele velden en weiden.
Uiteindelijk moeten we vaststellen dat de campagnes wel werken, maar ruim onvoldoende. Binnenkort starten overal terug de zwerfvuilopruimacties.
Het leed dat blikjes veroorzaken bij koeien, en de economische kost voor de veehouders, komen bovenop de hoge kosten van de strijd tegen zwerfvuil, 155 miljoen euro per jaar, waar de Vlaamse gemeenten reeds mee geconfronteerd worden.
Tijd voor actie
Het is nu tijd om te stoppen met dweilen met de kraan open. De Vlaamse regering heeft de industrie tijd gegeven tot 2018 om iets aan het probleem te doen. Het is overduidelijk dat met enkel sensibilisering dit niet zal lukken.
De invoering van statiegeld op blikjes en flesjes werkt. In landen waar dit is ingevoerd heeft dit voor een omslag gezorgd.
Daarom sluit het Algemeen Boerensyndicaat zich aan bij de Statiegeldalliantie en roept het de Vlaamse regering op om te handelen en nog in 2018 een besluit neemt om statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren. De kost voor maatschappij en dier is te hoog om nog langer te talmen.
Voor meer informatie over de gevolgen voor de dieren:
Hendrik Van Den Haute, veehouder - 0496 49 68 95 Lieven De Stoppeleire, veehouder - 0475 96 90 52 Peter De Swaef, veearts - 0475 31 09 84