Vanaf 15 maart kunnen werkzoekenden die ouder zijn dan 45 en een eigen zaak opstarten daar een premie voor krijgen van duizend euro per maand. Om de drie maanden daalt het bedrag met 100 euro. Na twee jaar dooft de premie helemaal uit. In die twee jaar kan de nieuwe zelfstandige zo in totaal 15.600 euro steun krijgen van de Vlaamse overheid. “Uit de feedback die de VDAB krijgt van de werkzoekenden blijkt dat velen van hen de ambitie hebben om als zelfstandige aan de slag te gaan”, zegt minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Het aantal werkzoekenden dat ook effectief kiest voor een zelfstandige baan blijft echter beperkt tot 2 à 3 procent. “Zeker op een bepaalde leeftijd zijn ze niet meer bereid om nog het risico te nemen. Ze hebben vooral schrik dat ze, als het mislukt, nadien geen recht meer hebben op een werkloosheidsuitkering. Vandaar dat we hen een eind willen begeleiden.” Als de maatregel op kruissnelheid komt, houdt Muyters jaarlijks 20,5 miljoen euro ter beschikking.
De premie komt niet zonder voorwaarden. Enkel wie een ondernemerstraject volgt en een haalbaar businessplan kan voorleggen, komt in aanmerking. De werkzoekenden kunnen dat traject bij de VDAB of een erkende privéonderneming volgen wanneer ze nog werkloos zijn. De premie start op het moment dat de werkzoekende zich inschrijft als zelfstandige in hoofdberoep. “Op dat moment is de inkomensonzekerheid het grootst. Vandaar dat de premie dan ook het hoogst is”, zegt Muyters.
Zelfstandigenorganisatie Unizo is tevreden met de premie. “Maar eigenlijk is het niet meer dan normaal dat er een tegemoetkoming komt voor wie als werkloze zijn eigen baan creëert”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. “Er zijn tenslotte ook heel veel subsidies om werklozen als werknemer aan de slag te krijgen.” Volgens Unizo geeft de Vlaamse regering hiermee twee belangrijke signalen: “Dat je als 45-plusser nog een heel nieuwe wending kan geven aan je loopbaan én dat als zelfstandige starten minstens een even goede optie is als gaan werken voor een andere baas.”