De klimaatuitdaging is veel groter dan alleen onze gascentrales en kernreactoren vervangen door windmolens en zonnepanelen. Naast deze groenestroomrevolutie is er ook een groenewarmterevolutie nodig. We moeten straks, tegen het midden van de eeuw, allemaal stoppen met onze huizen te verwarmen met stookolie en aardgas. Met een nieuwe oproep voor groenewarmteprojecten probeert Vlaams minister Tommelein die omschakeling een duwtje in de rug te geven. Hij maakt er 15,4 miljoen euro voor vrij.
Van 19 februari tot 31 maart kunnen geïnteresseerden hun kandidatuur indienen voor een nieuwe oproep. Voor biomethaaninstallaties is er 1 miljoen euro gereserveerd. Dit komt normaliter overeen met het budget voor één project, gezien het maximale steunbedrag 1 miljoen euro bedraagt. Het percentage van de investeringskosten dat in aanmerking komt, is gerelateerd met de grote van de onderneming. Het steunpercentage voor kleine ondernemingen bedraagt 65%, voor middelgrote ondernemingen 55% en 45% voor grote ondernemingen. Voor biomethaanprojecten is er geen minimum projectgrootte.
De Vlaamse regering organiseert al een aantal jaren dit soort 'groene-warmte-oproepen'. De laatste dateert van vorig jaar. In totaal werd reeds zes maal een biomethaan project ingediend (twee projecten in 2013, één in 2014, twee in 2015 en één in 2017). Drie projecten werden goedgekeurd, waarvan in 2018 het eerste project start met de bouw.
Het geld voor deze call komt uit het Energiefonds en van het restdeel van de call van vorig jaar. Net zoals bij de vorige oproepen is het het Vlaams Energie Agentschap (VEA) dat de steun toekent, tot het budget is opgebruikt. Projectideeën kunnen ook vooraf bij hen afgetoetst worden.