Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 feb 2018 10:56 

Bart Tommelein maakt 1 miljoen euro vrij voor biomethaan


Vlaams minister van Energie Bart Tommelein lanceert een nieuwe oproep voor groenewarmteprojecten. Kandidaten kunnen een steunaanvraag indienen voor projecten rond benutting van restwarmte, de opwekking van biomethaan, groene warmte uit biomassa en groene warmte uit diepe geothermie. Vorig jaar kregen 13 projecten samen 7,2 miljoen euro investeringssteun. Nu voorziet de minister in totaal 15,4 miljoen euro om projecten te initiëren die ons helpen afkicken van stookolie en aardgas. Voor biomethaaninstallaties werd 1 miljoen euro gereserveerd.

De klimaatuitdaging is veel groter dan alleen onze gascentrales en kernreactoren vervangen door windmolens en zonnepanelen. Naast deze groenestroomrevolutie is er ook een groenewarmterevolutie nodig. We moeten straks, tegen het midden van de eeuw, allemaal stoppen met onze huizen te verwarmen met stookolie en aardgas. Met een nieuwe oproep voor groenewarmteprojecten probeert Vlaams minister Tommelein die omschakeling een duwtje in de rug te geven. Hij maakt er 15,4 miljoen euro voor vrij.

Van 19 februari tot 31 maart kunnen geïnteresseerden hun kandidatuur indienen voor een nieuwe oproep. Voor biomethaaninstallaties is er 1 miljoen euro gereserveerd. Dit komt normaliter overeen met het budget voor één project, gezien het maximale steunbedrag 1 miljoen euro bedraagt. Het percentage van de investeringskosten dat in aanmerking komt, is gerelateerd met de grote van de onderneming. Het steunpercentage voor kleine ondernemingen bedraagt 65%, voor middelgrote ondernemingen 55% en 45% voor grote ondernemingen. Voor biomethaanprojecten is er geen minimum projectgrootte.

De Vlaamse regering organiseert al een aantal jaren dit soort 'groene-warmte-oproepen'. De laatste dateert van vorig jaar. In totaal werd reeds zes maal een biomethaan project ingediend (twee projecten in 2013, één in 2014, twee in 2015 en één in 2017). Drie projecten werden goedgekeurd, waarvan in 2018 het eerste project start met de bouw.

Het geld voor deze call komt uit het Energiefonds en van het restdeel van de call van vorig jaar. Net zoals bij de vorige oproepen is het het Vlaams Energie Agentschap (VEA) dat de steun toekent, tot het budget is opgebruikt. Projectideeën kunnen ook vooraf bij hen afgetoetst worden.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer