|
16 feb 2018 |
05:48 |
|
Rogge werkzaam tegen berengeur en salmonella
Varkensvoer met een aandeel van 40% rogge zou de berengeur reduceren en bovendien de salmonellabesmetting verlagen.
|
Dat blijkt uit praktijkonderzoek in Duitsland van zadenbedrijf KWS Lochow, transportbedrijf Walsrode-Visselhövede en de Universiteit voor Diergeneeskunde (TiHo) in Hannover.
Het praktijkonderzoek werd uitgevoerd op 16 varkenshouderijen met totaal ruim 16.000 vleesvarkensplaatsen. In maximaal twee rondes werden 27.303 dieren vetgemest, waarvan 19.187 ongecastreerde beren op 9 bedrijven. De dieren werden op een rantsoen met tot 40% rogge gezet. Op 8 van de 9 bedrijven was er geen sprake van berengeur meer. Op 11 van de 16 bedrijven nam het aantal salmonellabesmettingen met tot wel 35% af.
De initiatiefnemers zetten deze veldstudie in 2018 voort. Ze zoeken daarvoor extra varkenshouders en streven naar een onderzoekpopulatie van 100.000 varkens.
|
|
|
|