Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 jan 2018 11:27 

Antwerpen, 20 januari. Gratis Pluktuin met Vlaamse tulpen


Ook uitgekeken op die troosteloze winter ? Haal bloemen en planten in huis en je leefwereld ziet er al een stuk vrolijker uit.

Om het deugddoend effect van bloemen en planten te onderstrepen organiseert VLAM zijn eerste Pluktuin op het Koningin Astridplein in Antwerpen op zaterdag 20 januari. Tiany Kiriloff van Belmodo is meter van de actie.

Eerste pluktuin in Antwerpen
Kerstbomen, containerbomen, bloembakken, hanging baskets en begoniatapijten. Dat kennen we ondertussen wel in onze steden, maar een Pluktuin ? Nee, dat is nieuw in Vlaanderen.
Een Pluktuin wordt eerst met grote zorg opgebouwd door siertelers om de bloemen/planten vervolgens weg te schenken aan het publiek. Op deze manier brengt de Vlaamse sierbloemensector zijn producten onder de aandacht en stimuleert het Vlaanderen om meer bloemen en planten in huis te halen. En dat het loont, daarover zijn al heel wat wetenschappelijke publicaties verschenen: planten hebben een positief effect op het binnenklimaat én dragen bij tot het welbevinden van mensen. Dat laatste kan zeker tellen in de donkere wintermaanden.

Tulpen in de kijker
De eerste Pluktuin die VLAM samen met de Vlaamse siertelers inricht, is volledig samengesteld uit tulpen. Het betreft 100.000 tulpen, die alle afkomstig zijn van het Vlaamse bedrijf Tuliflor in Wervik.
Christoph Pieters, zaakvoerder van Tuliflor: “Als je tulpen zegt, dan denken we al gauw aan Nederland, maar we hebben in Vlaanderen ook een behoorlijke productie. Wij broeien hoofdzakelijk dikkere bollen in vergelijking met die van onze Nederlandse collega’s. Dit resulteert in zwaardere stengels en grotere bloemen met een langere houdbaarheid.”

Ook andere snijbloemen dan de tulp worden in Vlaanderen geteeld. Pieter Van Oost, secretaris van AVBS, de sierteelt- en groenfederatie: “Vlaanderen telt zo’n 38 snijbloemtelers, goed voor 60 hectare. Snijbloemen worden vooral verhandeld via Brusselse, Nederlandse en Duitse veilingen. Ze zijn bestemd voor België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië. Een ander deel verloopt rechtstreeks via de retail.”

Tiany Kiriloff van Belmodo, meter van de actie, heeft een boontje voor tulpen en zal de Pluktuin openen. Tiany: "Ik ben al m’n hele leven een grote bloemenliefhebber en heb een voorliefde voor tulpen. Mijn allereerste job in Europa was zelfs tulpenbollen pellen. Als modefanaat vind ik ook dat er een mooie wisselwerking bestaat tussen bloemen en mode. Vandaar dat ik graag meter ben van een actie die bloemen van bij ons in de kijker zet.”

Pluk een tulp
De tulpenplukactie zit als volgt in elkaar:
7 u: Start opbouw van de Pluktuin door Vlaamse siertelers
12 u: Persmoment en gelegenheid tot maken van foto’s vanuit de hoogte
13 u: Opening van de Pluktuin door Tiany Kiriloff, meter van de actie en oprichtster van Belmodo, Koningin Astridplein
13 u: Start tulpenpluk. Elke passant mag onder begeleiding zelf een 15-tal tulpen mét bol plukken en meenemen naar huis.
16.30 u : Sluiting Pluktuin



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer