Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 nov 2017 15:58 

Neem deel aan Camprevent


Op 1 januari 2018 start ILVO – met ondersteuning van DGZ – een nieuw project onder de naam ‘Camprevent’. Dit project beoogt verhoogde bioveiligheid op vleeskuikenbedrijven ter reductie van Campylobacter.

Het doel hiervan is via eenvoudige bioveiligheidsmaatregelen de insleep van deze bacterie in vleeskuikentomen te verminderen waardoor deze op slachtleeftijd Campylobacter-vrij zijn of minder besmet zijn met deze bacterie.

Voor dit project zoeken we enthousiaste pluimveehouders die zich willen engageren in dit project en bij wie we gedurende meerdere rondes de braadkippen mogen opvolgen. Gebaseerd op deze resultaten ontvangt u vervolgens een bioveiligheidsprotocol op maat van uw bedrijf, dat opnieuw geëvalueerd zal worden door stalen te nemen van de kuikens.

Het CAMPREVENT-project wordt gefinancierd door het FOD met als partners Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek, Faculteit Diergeneeskunde – UGent, Diergezondheidszorg Vlaanderen en het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Dit project heeft als doel om risicofactoren voor Campylobacter insleep op braadkippenbedrijven die reeds beschreven zijn in de literatuur te gaan toetsen op Belgische braadkippenbedrijven om zo een correct beeld te krijgen van wat de meest belangrijke risicofactoren zijn.

Aanpak

Tijdens het project wordt een moleculair-epidemiologische studie uitgevoerd door 60 tomen (afkomstig van 15 bedrijven) op te volgen met wekelijkse staalnames van de kippen (mestdroppings) en het opsporen van mogelijke risicofactoren tot de kippen Campylobacter positief worden of tot slachtleeftijd. Dit moet leiden tot een ontwerp van een verhoogd bioveiligheidsprotocol met punten waarop de pluimveehouder zich kan baseren om de kans op Campylobacter-insleep te reduceren. Op dezelfde bedrijven zal dit ontwerp bioveiligheidsprotocol vervolgens geïmplementeerd en grondig geëvalueerd worden door de haalbaarheid van de maatregelen na te gaan en opnieuw stalen te nemen van de braadkippen en eventuele risicofactoren. Dit zal uiteindelijk leiden tot een efficiënt en praktisch toepasbaar protocol. Dit protocol zal gecommuniceerd worden naar de pluimveehouders via een poster of praktische handleiding. Tevens zal een korte film gemaakt worden waarin heel eenvoudig en visueel uitgelegd wordt hoe een verhoogde bioveiligheid kan leiden tot een kleinere kans op Campylobacter insleep.

Indien u interesse hebt in dit project en deelname overweegt, kan u contact opnemen met geertrui.rasschaert@ilvo.vlaanderen.be (09/272.30.89) of philippe.gelaude@dgz.be (078 05 05 23). We brengen u dan een bezoekje om het project verder in detail uit te leggen. Anonimiteit is verzekerd.

Tot slot kan dit project u enkel voordelen opleveren, aangezien een goed werkend bioveiligheidsprotocol ook een garantie is tegen andere ziekten.

Meer informatie over Campylobacter en het proceshygiënecriterium leest u hier.



  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer