Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 27 okt 2017 16:37 

Peiling naar belang antibioticaproblematiek op Agriflanders bij 261 bezoekers


De Universiteit van Gent voerde samen met de VIVES Hogeschool van Roeselare een enquête uit tijdens de 4-daagse Agriflanders beurs. Deze enquête vond plaats op de stand van VIVES tijdens de beurs en gebeurde door een één-op-één interview tussen de vraagsteller en de deelnemer.

De vragen situeerden zich rond het belang van de antibioticaproblematiek in de diergeneeskunde in België en werden afgenomen bij 176 bezoekers professioneel verbonden aan de veehouderij. Hiervan waren 110 veehouder, 4 adviseur en 62 die geen verduidelijking gaven of hun exacte professionele activiteit binnen de veehouderij. Voornamelijk de rundvee- (52%) en varkenssector (40%) werden vertegenwoordigd, en slechts in mindere mate de pluimveesector (6%).

Zo goed als alle deelnemers waren op de hoogte van de problematiek van antibioticaresistentie bij dieren (98%). Bovendien erkenden veehouders en adviseurs het belang van deze problematiek (gemiddeld belang: score van 8/10) ongeacht hun professionele achtergrond (adviseur of veehouder in pluimvee-, varken- of rundveesector). De dierenarts bleek de voornaamste bron te zijn om geïnformeerd te worden over deze problematiek (40%), gevolgd door vakliteratuur (32%) en de media (20%). AMCRA was bekend bij 54% van de ondervraagden waarvan de helft ook het doel van AMCRA kende. De professionele achtergrond speelde geen rol in het al dan niet bekend zijn van AMCRA bij de ondervraagden. Deelnemers die echter nog niet van AMCRA gehoord hadden, vertoonden 5 keer meer kans om een gedaald antibioticagebruik niet belangrijk te vinden (6% van de deelnemers).

 Welke daling is volgens de deelnemers mogelijk in de diergeneeskunde in België en meer in het bijzonder volgens de veehouder op zijn eigen bedrijf?

Deelnemers vermoedden een mogelijke daling van gemiddeld 28.4% in de diergeneeskunde tussen vandaag en 2020. Volgens veehouders is een daling van gemiddeld 8% op het eigen bedrijf mogelijk.

Hoe schat de veehouder het eigen gebruik in ten aanzien van collega-veehouders en wat is volgens hem de evolutie in gebruik op zijn bedrijf de laatste twee jaar?

Zestig procent van de veehouders schatten hun antibioticagebruik lager in dan het gemiddelde gebruik van collega-veehouders, terwijl slechts 3% dit gebruik hoger inschat. Zeventig procent schatte ook in dat hun antibioticagebruik de laatste 2 jaar gedaald is, terwijl 28% een stagnering aangaf.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer