Deze studiedag ging door in kader van T.OP Kustzone (territoriaal ontwikkelingsprogramma Kustzone), een initiatief van Ruimte Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen. Beide overheden maken samen werk van een actiegericht programma voor de ruimtelijke ontwikkeling van de kustzone op korte en middellange termijn. Samen met alle belanghebbenden en met de lokale overheden willen zij op een constructieve manier samenwerken rond thema's zoals stedelijke reconversie, verzilting en ruimtelijke kwaliteit.
Naast nadenken over stedelijke ontwikkelingen aan de kust wil men in kader van dit programma ook concreet nadenken over de toekomst van landbouw, natuur en bewoning in de Kustpolders. Voor de kustpolders voelt men aan dat zoetwaterbeheer in tijden van klimaatverandering een sturende rol zal hebben in de ruimtelijke ontwikkelingen: hoe vangen we tijdelijke watertekorten op? Hoe vangen we grotere neerslaghoeveelheden op? Wat zijn toekomstige waterbehoeftes van verschillende sectoren? Dit zijn maar enkele van de vragen waarop de betrokken partijen antwoorden willen zoeken.
Ook de VLM wordt op dit moment in lopende projecten (Meetkerkse Moeren, Uitkerkse Polder, Zwinpolder, Dudzeelse Polder, …) al geconfronteerd met deze problematiek en ondersteunt deze visievorming die sturend kan zijn voor onze toekomstige activiteiten in de kustregio. Deze samenwerking wordt ingepast in het EU-project SALFAR.
Meer hierover kan je ook lezen in het artikel dat eerder in ons e-zine Buitenkans verscheen.
Engelstalige posters over het SALFAR-project.