Het doel van een "aangekondigde controleactie" bestaat erin de operatoren ertoe aan te zetten om altijd en overal in orde te zijn op het vlak van voedselveiligheid. Zo kan er voldaan worden aan de verwachtingen van de consument en is de voedselveiligheid ten allen tijde gegarandeerd, ongeacht of er controles zijn.
De actie past ook in een aanpak gebaseerd op het informeren en sensibiliseren van de operatoren die actief zijn in de voedselketen, en in het bijzonder de kleinhandelaars van de B2C-sector. In dit kader organiseert het Agentschap vormings- en informatiesessies en dit met de waardevolle hulp van de gemeenten.
Vorming en informatie
Op 22 september werd door de stad Leuven en het Voedselagentschap – de voorlichtingscel en de Lokale Controle-Eenheid Vlaams-Brabant – een opleidings- en informatiesessie georganiseerd. Er waren 164 aanwezigen.
De regelgeving i.v.m. voedselveiligheid werd door de voorlichtingscel op een aanschouwelijke manier voorgesteld en vertaald in termen die een makkelijke toepassing in de praktijk mogelijk maken. Daarnaast werd ook door een controleur uitleg gegeven over het verloop en de belangrijkste punten van een inspectie om de bedrijven zo goed mogelijk voor te bereiden op het controlebezoek van het FAVV. En natuurlijk werd er, zoals steeds, voldoende tijd uitgetrokken om te antwoorden op vragen.
De checklists die gebruikt worden voor de controles kunnen worden geraadpleegd op de website van het Agentschap.
www.favv.be > Professionelen > Check-lists "Inspecties" > Distributie
Alle hulpmiddelen die het FAVV ter beschikking stelt van de operatoren zijn ook beschikbaar op onze website:
• Brochure " De weg naar een feilloze FAVV-controle "
www.favv.be > Professionelen > Publicaties > Thematische publicaties > De weg naar een feilloze FAVV-controle
• Syllabus Distributie
www.favv.be > Professionelen > Publicaties > Thematische publicatiess > Syllabus Distributie
• Didactische film " Hoe verloopt een controle in de horeca "
www.favv.be > Professionelen > Publicaties > Thematische publicaties > Hoe verloopt een controle in de horeca
• B2C-gidsen
www.favv.be > Professionelen > Autocontrole > Autocontrolegidsen > Gidsen voor autocontrole in de sector distributie (Business to Consumer)
• Quick Start Fiches
www.favv.be > Professionelen > Autocontrole > Autocontrolegidsen > Sector distributie (B2C): Quick Start Fiches
Controles
Van 12 tot 19 oktober zullen 17 controleurs en inspecteurs van de Lokale Controle-eenheid Vlaams-Brabant zo’n 500 inrichtingen uit de distributiesector die actief zijn in de voedselketen controleren: slagers, bakkers, detailhandels, restaurants, grootkeukens, kinderdagverblijven, schoolkantines, enz.
Na afloop van de actie zullen de resultaten van de controleactie gecommuniceerd worden.
Wij nodigen de operatoren die vragen hebben over deze actie uit om contact op te nemen met de Lokale Controle-eenheid op het nummer: 016/390.103 of per e-mail: Info.VBR@favv.be.