Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 sep 2017 14:57 

Leerkrachten aardrijkskunde ontdekken hedendaagse, innovatieve en duurzame landbouw


De vereniging voor aardrijkskundeleraars (VLA), Vives en Inagro sloegen de handen in elkaar om leerkrachten aardrijkskunde onder te dompelen in de snel evoluerende hedendaagse landbouw. Daarvoor organiseerden ze op woensdag 27 september een studiedag met een gevarieerd programma van bedrijfsbezoeken en workshops.

“Landbouw is een vast onderdeel van het lesprogramma, maar het is voor leerkrachten een hele uitdaging om de laatste evoluties te volgen en daarbij het juiste lesmateriaal te vinden”, vertelt Tine Simoens, voorzitster van VLA.
 
In het secundair onderwijs zijn de thema’s landbouw en bodem - gesitueerd in de eigen leefwereld én op internationaal vlak - nadrukkelijk aanwezig in de eindtermen. “Maar we merken dat de leerplannen soms verouderd zijn, zeker de stukjes over landbouw”, aldus Tine Simoens. “Leerkrachten putten vaak ook jaar na jaar uit dezelfde bronnen. Het was dus hoog tijd voor een update.”
 
Snelle evolutie
Landbouw evolueert razendsnel. Zelfrijdende tractoren, drones, melkrobots, diverse apps, computergestuurde klimaatserres en insectenteelt zijn al lang geen sciencefiction meer. Maar ook duurzaamheid in al haar facetten staat hoog op de agenda bij alle boeren en tuinders in Vlaanderen. “Anderzijds bieden diverse organisaties heel wat nieuw lesmateriaal en interessante excursies aan. Daarvan zijn leerkrachten niet altijd op de hoogte”, vervolledigt Nele Dejonckheere van de dienst Landbouweducatie van Inagro.
 
Gevarieerd programma

Inagro stelde het programma van de studie samen en zorgde voor diversiteit in het aanbod. Zo kwamen onder meer veilingen, erosiebestrijding, klimaatveranderingen, duurzame landbouw, coöperaties, fair trade, precisielandbouw en insectenteelt aan bod. De vijfenvijftig ingeschreven leerkrachten uit Oost- en West-Vlaanderen gingen naar huis met heel wat kant-en-klare lesideeën.
 
In de voormiddag gingen de deelnemers op verkenning. “Het is echt de moeite om zo’n bedrijf zelf eens te ontdekken. Mijn leerlingen zouden dat ook eens moeten kunnen zien”, vertelt een enthousiaste leerkracht tijdens het bezoek aan varkensbedrijf Klein Gistelgoed. In de namiddag verzamelden de leerkrachten in Inagro voor keuzeprogramma met specifieke onderwerpen. “Vandaag heb ik ontdekt dat drones al betekenis hebben in de land- en tuinbouw. Leerlingen kennen ze vooral als speelgoed”, besluit een leraar die de sessie "Hightech en landbouw" volgde.
 
Samen sterk

Voor de studiedag voor aardrijkskundeleraars werkten VLA West-Vlaanderen, Inagro en VIVES samen. Inagro leverde heel wat expertise vanuit de landbouwsector. Tine Simoens: “Het proefcentrum is op de hoogte van de nieuwste trends en weet maar al te goed welke inspanningen boeren leveren om de consument nu en in de toekomst van kwaliteitsvol voedsel te voorzien." VIVES leidt toekomstige leerkrachten op. Voor de leerkrachten in spe was dit actuele overzicht een ideale start van het academiejaar.
 
“Deze studiedag past in een langere traditie van samenwerking. Doorgaans zijn we blij met twintig deelnemers op onze activiteiten. Dankzij de samenwerking met Inagro hebben we een zeer mooi aanbod dat meer dan 50 leerkrachten lokte”, vertelt VLA-voorzitster Tine Simoens.
 
De leraars leren de leerlingen ook om na te denken over hoe hun wereld in elkaar zit. Zo kaderen ze de vele discussies over bijvoorbeeld seizoensproducten, korte keten en rechtstreekse relatie tussen producent en consument, ecologische voetafdruk van Spaanse aardbeien en verguisde prinsessenboontjes uit Kenia. "Aardrijkskunde is dus al jaren niet meer het klassieke weetjesvak", besluit Tine Simoens



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer