Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 sep 2017 17:17 

Nieuwe start voor Louis Delhaize


Denk lokaal, handel lokaal: zo luidt kort samengevat het nieuwe credo van louis delhaize. Het concept van de buurtwinkels zit vandaag dan ook meer dan ooit vervat in het DNA van het merk. De mobiliteit wordt wereldwijd almaar complexer. Reden te meer voor delfood om zich voortdurend te laten inspireren door de nieuwste consumptietrends in de retailwereld.

De meest relevante trends

Dichtbij graag!

Belgen leggen gemiddeld zo’n 2500 kilometer per jaar af om inkopen te doen. Een niet zo fraai cijfer voor ons milieu dat ons vanzelf al doet nadenken over het concept van de buurtwinkel. Consumenten kiezen vandaag steeds vaker voor minder grote maar frequentere aankopen in verkooppunten die een pak toegankelijker zijn dan de grote winkelcentra. Die laatste laten ze echter niet helemaal links liggen maar worden volgens een ander ritme bezocht.

Buurtwinkels zijn in dat opzicht niet alleen de winkels dicht bij huis, maar ook de winkels die de consument tegenkomt op zijn dagelijkse traject. Een hele besparing qua tijd, maar ook qua afstand dus.

Voor de consument is de buurtwinkel als een voorraadkast die hij tijdens zijn dagelijkse traject kan aanvullen. De buurtwinkel is dus geen noodoplossing meer, maar een ideale plek voor de dagelijkse boodschappen.

Te veel verpakking

Consumenten kunnen zich steeds meer vinden in de inspanningen die worden geleverd in de strijd tegen te veel verpakking. Verpakkingen zijn immers niet verenigbaar met het concept van duurzame ontwikkeling.
louis delhaize hecht veel belang aan het milieu en is dan ook een pionier op dit vlak: al lang voor er een verbod kwam op plastic zakjes (wet van 2016) gaf het merk de voorkeur aan herbruikbare zakken en recycleerbare papieren zakken.

Halt aan voedselverspilling

In Europa wordt jaarlijks 88 miljoen ton voedsel weggegooid, goed voor 173 kg per persoon. De Belgen geven alvast niet het goede voorbeeld: zij verspillen gemiddeld 345 kg voedsel per jaar. Enkel de Nederlanders doen nog slechter. De oplossing voor die jammerlijke situatie? Concrete maatregelen! Door bijvoorbeeld vaker boodschappen te doen in een buurtwinkel, heeft de consument een beter overzicht over de vervaldata van producten en dan vooral wanneer het gaat om verse producten.

De oplossing voor gezondheidsproblemen en allergieën

Meer dan 300.000 Belgen zouden tegenwoordig het slachtoffer zijn van een of andere vorm van allergie. Een goed doordacht winkelsysteem moet ook oog hebben voor deze niet te verwaarlozen categorie van consumenten. De verkoop van producten die aan hun noden voldoen – zoals glutenvrije, lactosevrije of biologisch producten – is dan ook een must in een buurtwinkel. louis delhaize maakte er zijn stokpaardje van door deze producten mee op te nemen in het aanbod.

De aanpassing aan nieuwe eetgewoontes

De consument eet sinds enkele jaren volgens een ander ritme. Dat komt niet alleen omdat er anders wordt gewerkt, maar ook door de nieuwe samenstelling van de gezinnen. De traditionele ‘maaltijden’ hebben plaatsgemaakt voor ‘snacks’ verspreid over de hele dag. Naast fastfood en industriële maaltijden, vinden we tegenwoordig ook nieuwe vormen van ‘gezonde snacks’ in de winkelrekken. Dat aanbod past binnen een zowel realistische als relevante visie op de noden van de consument, die steeds meer gezonde ‘on the go’- producten verkiest.

 

De rol van louis delhaize in deze context?

Met de nieuwe trends in het achterhoofd, wil louis delhaize zich positioneren als een winkelmodel dat dankzij zijn bereikbaarheid een ideale aanvulling vormt op de grote winkelcentra en op de nieuwe alternatieve winkelvormen en e-commerce. Die aanpak steunt enerzijds op het concept van ‘delen’ en past tegelijk in het nieuwe economische klimaat.

We moeten immers inspelen op de nieuwe verwachtingen van de consument, zoals ‘foodsharing’ en ‘ethnic food’, maar ook op het vlak van winkelmodellen. En daar zien we een duidelijke voorkeur voor het concept van de buurtwinkel.

Als je bovendien weet dat de verwachtingen van de consument op het vlak van gezondheid sinds 2000 aanzienlijk zijn veranderd, kan je als merk niet anders dan je verantwoordelijkheid nemen en een beleid ontwikkelen waarbij producten worden aangeboden die aan de noden van die consument voldoen.

 

Hoe het concept is geëvolueerd

De twee winkels die zonder enige twijfel het meest symbool staan voor de nieuwe visie van louis delhaize, zijn de winkel in het station Antwerpen-Centraal en de winkel in Zaventem Airport. Zij zijn het resultaat van een intense denkoefening na de test in Wilrijk in 2015.

 
Toelichting aan de hand van het voorbeeld Brussels Airport:
  • Dit verkooppunt was er al negen jaar, maar kon dankzij zijn radicale transformatie zijn plaats behouden op deze felbegeerde locatie.
  • De winkel richtte zich voornamelijk op de verkoop van producten voor onderweg, maar beschikt nu over een langer circuit met een winkeloppervlakte van 400 m².
  • De winkel heeft twee ingangen en één uitgang en springt zo meteen in het oog van reizigers en bezoekers.
  • Door zijn ligging is deze winkel een toonbeeld voor het concept louis delhaize, zowel op Belgisch als internationaal vlak.
  • Door de bijzondere locatie wordt de winkel zowel bezocht door passagiers als door luchthavenpersoneel en werknemers van bedrijven uit de buurt.
  • De winkel beschikt onder meer over een postpunt, een stomerij en een afhaalpunt, en laat bezoekers regelmatig proeven van nieuwe en exclusieve producten van het merk.
  • Het ’Belgische‘ karakter van het aanbod is essentieel in een sterke boodschap die vooral de klemtoon legt op bier, chocolade, verse producten, kaas en zelfs Belgische wijn.
  • Het interieur kreeg dezelfde houtlook als de winkel in Wilrijk, maar ook ledverlichting, een weldoordachte economische én ecologische keuze.
  • De meer dan 5000 verschillende producten zijn verdeeld over verschillende zones en worden duidelijk aangegeven.
  • De communicatie van de winkel draait om de combinatie van mobiliteit en nabijheid.
  • Door de bijzondere locatie worden sommige woorden in het Engels weergegeven.
  • Regelmatige aanbiedingen en promoties (Combo deals) spitsen zich toe op het ontbijt, de lunch, het aperitief en het diner.
  • De externe communicatie verloopt onder meer via de in-flight magazines maar ook via de website van Brussels Airport en de sociale netwerken, dankzij de uitstekende samenwerking met Brussels Airport.
  • De omzetgroei is indrukwekkend. (Door de aanslag van 22 maart 2016 maakte de omzet een flinke duik, maar die situatie is ondertussen genormaliseerd. De omzet klom intussen naar € 10.000 per dag en komt stilaan in de buurt van € 80.000 per week, een stuk hoger dan het cijfer dat delfood voor ogen had.)
 

Louis delhaize en louis: een merk op mensenmaat

Louis delhaize wil vandaag dichter dan ooit bij zijn klanten staan en liet zich daarvoor inspireren door het concept ‘boodschappen zonder omwegen’. De klemtoon ligt op de kwaliteit van het onthaal, op versheid en gemak.

Om dat mogelijk te maken, zet het bedrijf in op differentiatie in een omgeving die nooit eerder zo concurrentieel was. Het merk speelt daarvoor zijn grootste troeven uit: innovatie, verse producten en de herlancering van het merk louis!

Het credo van het merk? Al zijn diensten en producten de hele dag door aanbieden! Het onthaal van de klant is immers een wezenlijk onderdeel van ons DNA.

Het personage louis

De communicatie naar klanten kreeg een update: niet alleen het merk louis delhaize wordt in de kijker gezet, maar ook het merk louis. En net hier komt het personage louis ten tonele: het staat symbool voor de waarden van het merk, leeft mee met de consument en geeft hem advies over wijn, fruit en groenten, gezondheid, ... Dankzij louis krijgen de producten een gezicht. Een levendig personage dus, dat nog meer leven zal worden ingeblazen en eraan herinnert dat het merk al 142 jaar bestaat.

Tot september omvatte het merk maar één product: de gin van louis, gemaakt naar aanleiding van de 140e verjaardag van het merk louis delhaize. Vandaag telt het 300 nieuwe producten! Een op en top Belgisch merk, aangeboden in een Belgische winkel, met een focus op ‘mobiele’ consumptie.

Gezonde en betaalbare snacks

Het segment dat in heel deze evolutie de grootste aandacht krijgt, zijn de snacks. Denk bijvoorbeeld aan broodjes, salades, verse sapjes of individuele porties fruit en groenten,maar ook aan fijne vleeswaren, kazen en zelfs producten uit de slagerij. Met steeds hetzelfde concept in het achterhoofd: voeding ‘on the go’, maar dan gezond.

Het merk louis is dan wel eigen aan onze winkels, maar dat geldt enkel voor bepaalde segmenten. Louis is op en top Belgisch, behalve uiteraard in die domeinen waar geen vergelijkbare Belgische producten bestaan. Denk maar aan gin, whisky of Bretoense koekjes.

De prijzen liggen in lijn met die van de markt, maar dan voor producten met een hogere kwaliteit. In dat opzicht benadrukken we bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van onze bereide gerechten.

 
 

Delfood: evolutie en groei

De evolutie van de omzet is positief in alle sectoren maar vooral in die van de verkoop van voedingswaren in tankstations of de verkooppunten die inzetten op mobiliteit. Terwijl de traditionele buurtwinkels een groei van 3,5% doormaken, kennen de winkels bij de tankstations en de winkels met focus op mobiliteit een groei van maar liefst 23,2%.

En de vooruitzichten? Stéphane Genicot, marketingmanager voor delfood, legt uit: “We zijn erin geslaagd het model te vinden dat de consument wilde. En dat model staat niet alleen in het teken van mobiliteit, maar ook van nabijheid. We stemmen het bovendien af op de realiteit op het terrein en zorgen ervoor dat het ook nog rendabel blijft voor de zelfstandigen die interesse hebben in ons merk.”

 

Tweede editie van het Salon van de Differentiatie!

Het eerste salon was een groot succes, en dat voor zowel onze klanten als onze partners en personeel.

Met deze tweede editie willen we 400 tot 500 mensen bereiken met een rechtstreekse band met ons bedrijf delfood en tegelijk het nieuwe huismerk ’louis‘ in de kijker zetten.

De meeste voorgestelde producten zijn specifiek of exclusief van louis delhaize.

Om te drinken

Vooral de aperitieven van louis krijgen een bijzondere aandacht. Zo is er de gin Mayfair, die exclusief voor het merk werd ontwikkeld. Met de toevoeging van een volgende, nieuwe Belgische gin bestaat de collectie ‘gins van het huis’ uit vijf telgen. Het vijftal krijgt dan ook een speciale presentatieplank die vergelijkbaar is met die van sommige whisky’s. Voor de eindejaarsfeesten verschijnt er dan ook nog eens een NB Gin box (beste gin ter wereld in 2015) met twee glazen.

Al 27 jaar is Champagne LeNoble niet meer weg te denken uit het aanbod van delfood. Deze champagne won in 2017 een gouden medaille op de Concours Mondial de Bruxelles en is exclusief verkrijgbaar bij louis delhaize.

Het assortiment malts wordt versterkt met de Kingmore single malt, een nieuwe referentie met een eerder gerookte smaak.
Verder wordt het drankenassortiment uitgebreid met een nieuwe Prosecco: Villa Varago, winnaar van een zilveren medaille op de Concours Mondial de Bruxelles in 2017.

Ook bij de bieren is er uitbreiding op komst: we zetten namelijk de producten van drie lokale producten in de kijker. Concreet gaat het om Brussels Beer Project, Palm en Brunehaut.

En tot slot niet te vergeten: het gloednieuwe assortiment verse sappen en groenten in een snackportie van het merk louis!

Om te eten

Op het Salon presenteren we ook ons uitgebreide assortiment producten in ‘skinverpakking’ in de categorieën vlees, vis en groenten. Dankzij hun vacuümprocedé zijn dergelijke verpakkingen ideaal voor buurtwinkels: de kwaliteit wordt immers behouden en de producten bewaren langer.

Ontdek verder ook zeker het aanbod bereide gerechten en het niet meer weg te denken aperitiefaanbod (kazen, olijven, tapas, hummus, exotische hapjes, ...) van het merk louis.

Positionering

Op het Salon van de Differentiatie staat de lancering – in avant-première – van het merk louis centraal. Daarnaast worden de eindejaarsproducten, de productcategorieën voor de buurtwinkels (on the go, impulsaankopen, gemak) en de nieuwe trends van ons merk in de kijker gezet.

Het laatste woord is voor Jean-Marc van Cutsem, gedelegeerd bestuurder van delfood nv en het merk louis delhaize: “Een nieuwe start voor ons als specialisten in buurtwinkels”.

 
 

Corporate info

Delfood NV is in 1985 ontstaan uit de Europese familiale groep louis delhaize, die al sinds 1875 gespecialiseerd is in buurtwinkels. delfood was tot 2001 als groothandel enkel gespecialiseerd in droge voeding, maar koos eind 2002 voor gecombineerde logistiek om aan de reële behoeften van buurtwinkels te voldoen. Vanaf dan kregen de winkelpunten simultane multi-temperatuurleveringen (vers en droog samen) via isothermische containers. Ook werd levering per stuk mogelijk voor verse producten, en kon droge voeding worden herverpakt in kleinere eenheden. Naast deze aangepaste logistiek, heeft delfood de afgelopen 15 jaar sterk geïnvesteerd in opleidingen voor zijn personeel, beheermethoden en productassortimenten die perfect aansluiten bij de behoeften van de klanten en de handelaars.

De omzet van delfood België bedroeg in 2015 bijna 178 miljoen euro (inclusief de omzet van Delitraiteur). In 2016 rekent delfood op een omzet van 195 miljoen euro zonder Delitraiteur. Als servicebedrijf met een gecombineerde logistiek levert delfood aan meer dan 350 zelfstandigen, winkels in eigen beheer en gestructureerde klanten (tankstations, nachtwinkels, stations, luchthavens en ziekenhuizen) met een gecombineerde logistiek, al dan niet onder het uithangbord louis delhaize. De hoofdzetel en het distributiecentrum (17.000 m2) van Delfood bevinden zich in Montignies-sur-Sambre.

De Groep louis delhaize is in België aanwezig met meerdere uithangborden: de hypermarkten ‘Cora’, de supermarkten ‘Match’ en ‘Smatch’ en de buurtwinkels ‘louis delhaize’ en ‘Delitraiteur’, maar ook de online supermarkt 'Wink'.

Voor meer informatie: www.delfood.be of 071/204.377.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer