Belangrijkste wijzigingen:
Verplichte afvoer (slachting of euthanasie) van runderen die een statuut ‘IPI’ toegekend krijgen, en dit binnen de 45 dagen na de kennisgeving van dit statuut IPI. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben immers duidelijk aangetoond dat het verwijderen van dergelijke IPI-runderen van het bedrijf, en bij uitbreiding uit de Belgische rundveestapel, cruciaal is in een BVD-bestrijdingsprogramma. Indien niet wordt voldaan aan deze maatregel zal het bedrijf na die termijn worden geblokkeerd en zal een slachtbevel worden afgeleverd voor het betrokken rund.
Alle runderen met een statuut ‘BVD onbekend’ moeten worden onderzocht voor 1 januari 2018.
Om te vermijden dat het BVD-virus opnieuw wordt geïntroduceerd in België, worden equivalente garanties voor de statuten ‘IPI vrij door onderzoek’, ‘ IPI vrij door afstamming’ of ‘IPI vrij door beslagstatuut’ alleen aanvaard indien de runderen die België worden binnengebracht, afkomstig zijn van landen of regio’s met een officieel BVD-bestrijdingsprogramma. Runderen waarvoor de verkoper geen dergelijke garantie kan voorleggen of die afkomstig zijn uit landen of regio’s waar geen officieel programma van toepassing is, moeten worden onderzocht bij aankomst op een bedrijf in België om uit te sluiten dat het IPI’s betreft.
Op beslagniveau wordt het statuut ‘BVD vrij’ ingevoerd. Opvolging van dit vrije statuut kan gebeuren aan de hand van een virologische of serologische bewaking. Indien de veehouder kiest voor een serologische bewaking, krijgen alle kalveren die geboren worden na het toekennen van het BVD-vrije beslagstatuut, het dierstatuut ‘ IPI vrij door beslagstatuut’ toegekend. Tot 1 oktober 2018 moeten runderen met een dergelijk statuut onderzocht worden voor de verkoop (of voor de deelname aan een verzameling) om te bevestigen dat het geen IPI is.
Het bestrijdingsprogramma BVD wordt financieel ondersteund door het sanitair Fonds Runderen.
Contact
Zowel veehouders als dierenartsen kunnen met hun vragen terecht bij DGZ of ARSIA.
FOD Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding
Dienst Sanitair beleid dieren en planten