Kris en Els runnen samen een modern varkensbedrijf, dat ze in 1991 hebben overgenomen van de ouders van Kris. De voorbije 26 jaar werd sterk de focus gelegd op innovatie. Het gezinsbedrijf met 430 zeugen houdt alle biggen op het bedrijf tot ze als volwassen varkens slachtrijp zijn. Om het overschot aan mest van het bedrijf en van collega’s-landbouwers aan te pakken investeerde men ook in een biologische mestverwerking.
VCM organiseert doorlopend rondleidingen tussen 10 en 18 uur en laten je ontdekken hoe het echt werkt!
Kris en Els Casier-Vanoverschelde
Eigen vlees
Kris en Els runnen samen een modern varkensbedrijf, dat ze in 1991 hebben overgenomen van de ouders van Kris. De voorbije 26 jaar werd sterk de focus gelegd op innovatie. Het gezinsbedrijf met 430 zeugen houdt alle biggen op het bedrijf tot ze als volwassen varkens slachtrijp zijn. Om het overschot aan mest van het bedrijf en van collega’s-landbouwers aan te pakken investeerde men ook in een biologische mestverwerking. Al een tijdje leefde bij Kris en Els daarnaast het idee met hun eindproduct een hogere toegevoegde waarde te genereren door zelf een deel van hun vleesvarkens te vermarkten. Vorig jaar werd de hoevewinkel geopend, waar ze het vlees van hun eigen runderen verkopen, dat rijk is aan omega 3.
Wat valt er die dag te beleven?
Tijdens een rondleiding krijg je op een aantal plaatsen kort toelichting over de varkensteelt. Deskundigen zullen ook het principe en de praktische uitvoering van biologische mestverwerking toelichten. Na de rondgang op het bedrijf kan iedereen een bezoekje brengen aan de hoevewinkel, waar enkele proevertjes zullen klaarstaan. Wie dat wenst, kan er uiteraard iets aankopen. Je kunt er iets drinken en er zullen braadworsten en hamburgers van de Vleeshoeve Casier te koop aangeboden worden.
Familie Trybou
Groenten telen, sorteren en verpakken
De familie Trybou startte haar activiteiten op het tuinbouwbedrijf in 1982. Vandaag wordt Tryvan uitgebaat door Bart Trybou en Evelien. L&K wordt uitgebaat door Luc Trybou en Kathleen en Sam Trybou. Ze telen er vollegrondsgroenten en zijn gespecialiseerd in spruitkool, bloemkool en courgette. Er wordt zowel voor de industrie geteeld, als voor de verse markt. In 2013 werd de nieuwe firma Trypol Pack opgericht, voor het verpakken van de spruitkool in flowpacks of netjes voor de supermarkten. Vanaf maart/april starten de eerste voorbereidingen op het veld. Het planten van spruiten begint in april, courgetten in mei en de bloemkolen volgen in juli. Vanaf juni start de eerste oogst (courgettes). Het seizoen loopt op z’n einde in februari/maart, met het oogsten van spruitjes.
Wat valt er die dag te beleven?
Je komt alles te weten over de teelt, het sorteren en verpakken van de vollegrondsgroenten. De verpakkingsmachine en nieuwe lasersorteerder zijn de moeite om te zien. Je kennis wordt getest tijdens een wedstrijd. Voor de winnaars zijn er mooie prijzen. Er zal ook kinderanimatie zijn. Op het einde van de rondleiding is er een mogelijkheid om iets te drinken en te eten.
Familie Latré-Desmet • 't Fazantenhof
Melk wordt verwerkt
Hilde en Rik zijn al de vierde generatie op dit melkveebedrijf. De veestapel bestaat hoofdzakelijk uit roodbonte koeien van het Holsteinras, met bijbehorend jongvee. De gewassen op de velden dienen als ruwvoeder voor de dieren. Een deel van de melk wordt verwerkt en is te koop in hun nieuwe hoevewinkel. Met hun ruime assortiment van zuivelproducten zijn ze ook aanwezig op een aantal wekelijkse markten in de buurt. Het bedrijf van Rik en Hilde is een zorgboerderij en sinds enkele jaren zijn ze ook gespecialiseerd in het ontvangen van groepen. Scholen, families en verenigingen worden er warm onthaald in een vroegere zeugenstal, die omgebouwd werd tot een ontvangstruimte.
Wat valt er die dag te beleven?
Naast een bezoek aan de melkveestal en de melkinstallatie, kan je ook een kijkje nemen in de hoevewinkel. Via de bezoekersgang werp je een blik op de melkverwerkingsruimte. Het neerhofpark en de speeltuin zorgen voor kinderplezier. Je kunt er genieten van hoeve-ijs, pannenkoeken en streekbieren.