Op zich is het geen verrassing dat Belgen rasechte vleeseters zijn. Vooral de Vlamingen tonen zich als de meest overtuigde vleeseters: meer dan negen op de tien eet minstens twee maal per week vlees (91%). Bij zeven op tien Brusselaars (70%) staat vlees wekelijks ook twee keer op de menu; Wallonië houdt zo het nationaal gemiddelde met 83%. Belgen zijn ook erg bewust over wat ze eten: meer dan de helft (55%) staat erg kritisch ten opzichte van zijn maaltijden (een stijging met 13% in vergelijking met 2012).
Belg chauvinistisch over vlees
De nationale trots zit er bij de Belgen flink in bij de keuze voor vlees. Bijna alle ondervraagden die rekening houden met de herkomst van een product tijdens het winkelen (95%), kiezen voor vlees van Belgische bodem. Ze zijn overtuigd van de kwaliteit en de beperkte impact op het milieu door de nabijheid van het product. Belgen zoeken in de winkel ook steeds vaker naar Belgisch vlees: ongeveer de helft (49%) zal in de winkel de oorsprong van het vlees op de verpakking nakijken. Dat is een stijging met 12% ten opzichte van 2012.
“België heeft een zeer breed aanbod en een rijke traditie van verschillende vleesproducten. Denk maar aan het Belgisch Witblauw of aan Luikse pensen. Dat zijn producten die zeer streekgebonden zijn en je niet buiten ons land terugvindt”, vertelt Tom Blockeel, slager en traiteur bij Slagerij Blockeel in Oudenaarde. “Het verbaast me dan ook niet dat de Belg steeds op zoek gaat naar het echte vlees van bij ons – ze kennen het tenslotte als een zeer kwalitatief en smaakvol product.”
Smaak is grootste drijfveer
Ongeveer drie op de vijf (58%) Belgen eten vlees omdat ze het lekker vinden. De smaak domineert onze keuze voor vlees. Dat bevestigt ook de manier waarop we vlees kopen in de winkel: 96% kiest voor een stukje vlees omdat het er smakelijk uitziet. Meer dan acht op de tien (83%) vindt het belangrijk hoe het stuk vlees versneden is. Behalve smaak is ook gezondheid een belangrijke reden om vlees te eten. Ruim twee derde (68%) vindt dat vlees thuishoort binnen een evenwichtig voedingspatroon. Dat cijfer is trouwens met 11% gestegen sinds 2012.
“Als Belgen zijn we echte fijnproevers…en niet alleen op restaurant”, zegt Alex Verhoeven, chef van restaurant Fleur de Sel in Kasterlee. “Zowel thuis als op restaurant gaan we voor kwaliteit en smaak. Belgisch vlees is een natuurlijke keuze voor veel consumenten. Het is een zeer puur product, en de smaak zit ook goed. Verder draagt de manier waarop een stuk vlees versneden is en bereid wordt, ook erg veel bij aan de smaakervaring."