Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 jul 2017 05:23 

Helft kandidaat-ondernemers haakt af uit schrik te mislukken


Ondanks allerhande campagnes om het ondernemerschap aan te zwengelen, durven nog steeds weinig Vlamingen een eigen zaak op te starten, vooral uit schrik om te falen. Enig lichtpuntje? “Bij de ­twintigers van vandaag zie ik die bijna typische Vlaamse faalangst gelukkig fors dalen”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

“De maatschappij zet mensen er te veel toe aan amper of geen risico’s te nemen, een vaste job te zoeken en het daarbij te houden”

  • 65% vindt dat een zelfstandige aanzien heeft (2011: 59%)
  • 26% ziet een kans om te ondernemen (2011: 40%)
  • 50% vreest te falen (2011: 39%)

Het Steunpunt Economie & Ondernemen van de Vlaamse overheid onderzocht de voorbije maanden of het na ettelijke campagnes beter is gesteld met het ondernemersgevoel van de Vlaming. Want hoe meer ondernemers, hoe meer welvaart en werkgelegenheid.

Maar in vergelijking met onze buurlanden blijven we laag scoren. In Vlaanderen vond vorig jaar de helft van de Vlamingen een job als ondernemer een “wenselijke carrièrekeuze”. Ter vergelijking: in Nederland is dat maar liefst 87 procent. Daarnaast ziet maar 1 op de 4 Vlamingen mogelijkheden om de komende maanden een eigen zaak te beginnen, opnieuw fors minder dan in onze buurlanden.

De reden? Vlamingen lijden aan faalangst. De helft van de Vlaamse kandidaat-ondernemers haakt af uit angst om te mislukken, aldus de onderzoekers. Daarmee zitten we boven het Europees gemiddelde, en fors hoger dan de blijkbaar veel moedigere Britten, waar amper 1 op 3 ondernemers in spe uit schrik zijn ondernemersplannen opbergt.

Voor Unizo-topman Karel Van Eetvelt, al jarenlang een vurig pleitbezorger van meer ondernemingszin in Vlaanderen, zijn de cijfers geen verrassing. “Die faalangst: we horen dat vaak. Als maatschappij – met onze goede ­sociale bescherming – hebben we de afgelopen decennia mensen er te veel toe aangezet amper of geen risico’s te nemen, een vaste job te zoeken en het daarbij te houden.”

“Al zie ik het gelukkig langzaam veranderen:”, zegt Van Eetvelt. “De twintigers van vandaag die bij voorkeur als freelancer aan de slag gaan, eigen baas willen zijn. Bij hen kriebelt het ondernemerschap wél, mogelijk als gevolg van de hele digitaliseringsgolf die veel kansen biedt.”

Ook Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gelooft dat het tij aan het keren is. “Onder meer doordat jongeren – met dank aan goede imagocampagnes – vandaag ook veel positiever denken over het ondernemerschap, terwijl daar decennia geleden soms toch een ietwat ‘vieze geur’ omheen hing”, aldus zijn kabinet.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer