Oostendenaars Francesca Braet en Nathalie Desimpel hebben jaren ervaring in de luchtvaart. Ze waren actief bij onder andere Aviapartner, Chapman Freeborn en Icelandair voor ze hun eigen bedrijf oprichtten, Flightwatch. De twee werken vanuit Oostende, maar doen een beroep op grote internationale partners om dieren met het vliegtuig vanuit pakweg Parijs, Frankfurt, Amsterdam, Brussel én Oostende te vervoeren. Aan de kust werken ze bijvoorbeeld samen met EgyptAir en Strike Aviation.
Eersteklas voor pluimvee
"Eigenlijk zijn we een reisbureau voor dieren", stellen de vriendinnen. "We zoeken de beste vlucht, de snelste connectie en het perfecte transport. Onze specialiteit is het transport van pluimvee, meer bepaald eendagskuikens en broedeieren. Die maken 90 procent van onze boekingen uit. Samen met de kweker stellen we een vluchtplan samen. Dan gaan de eitjes in de broedmachine en de dag nadat de kuikentjes ter wereld komen, kunnen ze al vervoerd worden. We zorgen voor een goede isolatie, een stevige kooi en voldoende zuurstof. We controleren of de kuikens warm genoeg hebben tijdens het tussentransport. Soms vervoeren we tot zeven palletten met kuikentjes in één keer. Als je weet dat er op één pallet 20.000 kuikentjes passen, weet je genoeg."
De kuikens vliegen vervolgens naar alle uithoeken van de wereld: van Qatar, Soedan en Colombia tot Saudi-Arabië.
Schildpad met vaseline
Maar er is meer. "Voor een groep varkens hebben we zelf de bekisting laten maken. Verder hebben ook damherten veilig en wel laten overvliegen naar de bergen in Irak. We hebben er een speciaal toestel voor gehuurd. Voor een zoo in Algerije hebben we ook vanuit Frankrijk een leeuw en aapjes vervoerd. Tot slot hebben we ook eens vier bedreigde schildpadden vanuit de Malediven naar België laten komen. De dieren raakten verstrengeld in een ronddrijvend visnet en hadden hun poten verwond. Pairi Daiza heeft de dieren uiteindelijk opgevangen. Speciaal voor de vlucht werden hun oogjes behandeld met een zalf, het schild werd ingewreven met vaseline."
Francesca en Nathalie weten heel goed wat ze doen. "Elk dier heeft specifieke eisen. Wij overleggen zelf met de vrachtbehandelaar over het transport van de dieren, zodat ze weten wat er precies vervoerd wordt. We zijn zelf dierenliefhebber. We gaan ook altijd na waar de dieren uiteindelijk terechtkomen. Zo lang het ethisch is, kan het voor ons. We hebben nog geen aanvragen moeten afwijzen."
20.000 euro subsidie
Flightwatch vervoert trouwens ook groenten, fruit, vis en schaaldieren. "We geloven sterk in de luchthaven van Oostende. We hopen dat onze activiteiten een stimulans kunnen zijn voor andere luchthavenpartners." Het Economisch Huis geeft Flightwatch als innovatief bedrijf een subsidie van 20.000 euro voor de uitbouw op de luchthaven en de ontwikkeling van hun software.