|
03 jun 2017 |
11:23 |
|
Aardappelmarkt op een tweesprong
Het is vroeg in het seizoen om het risico van 'een evaluatie en verwachting' te nemen. Toch worden veel vragen dusdanig scherp gesteld, dat enige klaarheid in de markt brengen uiterst gewenst is voor de aardappeltelers.
|
Diverse aspecten spelen nu een rol:
- Het begin van het groeiseizoen bracht vertraging teweeg, de laatste warme dagen gaven een normale groei tot versnelde ontwikkeling;
- De gewichtsaanwinst stond in directe relatie tot de neerslag van de laatste tien dagen;
Op sommige velden valt de opbrengst hard tegen, terwijl twee straten verder 15 à 20 l/m² neerslag werd genoteerd en de groei daardoor een vlot proces kende.
- De vraag stelt zich in hoeverre doorwas parten zal spelen. Op een tiental percelen hebben wij gisteren namiddag en deze voormiddag opvallende doorwas genoteerd die in functie van de weersevolutie verder kan toenemen.
- De vooruitzichten voor het eerste deel van het seizoen zijn ook in Duitsland en Zuid-Europa mager.
Dit alles laat voorlopig concluderen dat de industrie geplaagd blijft zitten met een lastig op te lossen tekort voor het einde van de campagne 2016/2017.
Daardoor geven ze via de fysieke marktnotering geen signaal van daling. € 25 blijft in België de standaard. Er zijn nog altijd telers met vrije aardappelen die de mening toegedaan zijn dat de prijs zal stijgen. Ze baseren zich o.m. op het gegeven dat het juni termijncontract hoog afgesloten is.
Het juni contract werd inderdaad donderdagavond afgerond. Op de oude oogst stonden nog 1339 contracten genoteerd die afgerond werden tegen de cs-prijs, net boven de € 26.
Daarop steunen de niet-verkopers zich dus om aan te nemen dat de fysieke prijs volgende week zal toenemen.
Wat de nieuwe oogst betreft, start de vroege aardappelveiling Alvantho in het Zeeuwse Tholen komende woensdag. Op de kalender lijkt dit een vrij normaal moment te zijn. De meeste aangeboden aardappelen werden kunstmatig beregend. De grond was koud de vroegste weken na de opkomst, maar de plastiek folie heeft het groeiproces in dat deel van het seizoen positief beïnvloed.
Er zou gestart worden met de rassen Doré in Frieslander.
Gezien de hoge prijzen van de oude oogst, wordt een stevige notering verwacht de komende 14 dagen.
Terloops dienen we op te merken dat deze markt geen referentie is voor de nieuwe aardappeloogst.
Het is inderdaad zo dat de industrie aanhoudend de gevolgen ondervindt van de duurdere aardappelen en kost wat kost een prijsdrukking zal doorvoeren de eerste twee maanden van de nieuwe oogst.
De dalende rentabiliteit is voor hen wel veel kleiner dan het tijdelijk stoppen van hun productie. Een aantal industrieën nemen verlengde weekends in de hoop daarmee de situatie enigszins bij te sturen.
De contracten/eindproducten dwingen evenwel te zoeken in alle hoeken van NW-Europa om voldoende kwaliteitsvolle aardappelen binnen te halen. De prijzen-geleverd liggen overal zeer hoog.
Prognose: de aardappelmarkt staat vandaag op een tweesprong. Het zal binnen de week waarschijnlijk regenen. Komt algemeen voldoende neerslag (20l/m² of meer) dan zullen de marktnoteringen per direct in dalende lijn gestuurd worden. De opbrengstverwachtingen voor de hoofdoogst kunnen dan in Noord-West-Europa naar boven bijgeschaafd worden.
Komt weinig of geen regen, een paar plaatselijke onweersbuien, dan blijven de tekorten, ook bij de hoofdoogst 2017, aanzienlijk. België en Noord-Frankrijk zijn het meest getroffen door het uitzonderlijk weer.
Luc Busschaert - Landbouwexpert
|
|
|
|