Bioboeren brengen het aantal runderen in overeenstemming met de beschikbare grond en laten hen grazen op gronden waarop geen eten voor mensen geteeld kan worden. Zo doen biologische rundveehouders aan slim grondgebruik en realiseren ze een duurzame veehouderij én dus ook een duurzaam stukje vlees.
Het lijkt tegenwoordig een mantra te zijn dat vlees per definitie slecht is voor milieu en klimaat en dat vegetarisme de enige weg is naar duurzame voedselzekerheid wereldwijd. Men verwijst daarbij onder meer naar het grote waterverbruik, het grote landgebruik, de grote hoeveelheid plantaardig eiwit die gevoerd moet worden aan de dieren en tot slot naar de methaanuitstoot van runderen.
Wij denken dat het tijd is voor enige nuance. Wij zijn het volmondig eens dat een intensieve veehouderij meer kwaad dan goed doet. Maar het lijkt ons niet correct om elke vorm van veehouderij te verdoemen. Vooral de rundveehouderij moet het naar onze mening onterecht sterk ontgelden. Terwijl de rundveehouderij een sterke troef kan zijn voor een evenwichtige, duurzame landbouw en een aanvulling kan leveren aan een verder overwegend plantaardig voedselpatroon.
BioForum zet daar tegenover dat een rundveehouderij die vertrekt van de draagkracht van de grond, wél milieu- en zelfs klimaatvriendelijk kan zijn. En dat een dergelijke rundveehouderij veel kansen biedt om diervriendelijk te werken.
Duurzame biologische veehouderij, het kan! - lees er meer over.
Ontdek bio veehouderij tijdens de campagneweek
Van zaterdag 3 tot en met zondag 11 juni voert BioForum Vlaanderen campagne over biologisch vlees. BioForum brengt uitgebreide productinformatie over runderen. Ook kip en varkenvlees komen uitgebreid aan bod. De hele keten van stal tot slager wordt daarbij belicht. En daarbij komen verrassende feiten naar boven.
BioForum laat ook verschillende veehouders zelf aan het woord in een boeiende portrettenreeks. Alle info verschijnt gaandeweg op de consumentensite www.biomijnnatuur.be
Drie biologische veehouders en verschillende andere biobedrijven zetten hun deuren open en geven je een unieke kijk op hun biologische werkwijze. Download het activiteitenoverzicht.
In de kijker: veeteler Jos en zijn Limousin-koeien
De Limburgse veeteler Jos Declercq (Natlandhoeve, Sint-Truiden) (link storysheet) laat zijn Limousin- runderen grazen in een natuurgebied met graslanden waar geen voedsel voor mensen geteeld kan worden. Zijn dieren zorgen voor recyclage van de bovenste plank! Hij nodigt jou op zaterdag 3 of zondag 11 juni uit om zijn boerderij Natlandhoeve te ontdekken. Naar de kalender.
Jos: “Persoonlijk vind ik het belangrijk om op mijn gronden vooral voedsel voor mensen te produceren. Daar slaag ik redelijk goed in. Mijn koeien recycleren het ‘afvalgras’ uit natuurgebieden: op die manier is er geen concurrentie tussen mens en dier.
Daarnaast wordt de mest van mijn koeien gebruikt om de akkers van een bevriende bioboer te bemesten. Hij kweekt aardappelen en samen telen we spelt en baktarwe. Op die manier is de cirkel rond.”
Biologisch rundvlees
- Een biologische koe eet veel gras – wat wij zelf niet kunnen eten
- Ze kan natuurlijk kalven zonder keizersnede > antibiotica en pijn uitgespaard
- Bio? Minder koeien, dus minder milieulast!
- Met koemest maken we gronden vruchtbaar: zo sluit bio de kringloop
- Grazen in de buitenlucht zorgt voor een betere vleeskwaliteit.
Lees meer over biologisch rundvlees