Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 mei 2017 10:01 

Overzicht resultaten salmonella analyses bij pluimvee 2016


In 2016 voldeed België aan de vooropgestelde Europese doelstellingen voor de bestrijding van salmonella bij pluimvee. De inspanningen van de sector van zowel fokpluimvee, leghennen, vleeskippen als vleeskalkoenen lonen dus. Toch stijgt het aantal besmettingen met Salmonella Typhimurium en Salmonella Infantis bij vleeskippen. Dit zijn wettelijk bestreden serotypes bij fokpluimvee en vragen dus extra aandacht.

Fokpluimvee

Voor de eerste keer sinds 2011 bleef het fokpluimvee tijdens de opfokfase vrij van salmonella. Bij de analyses uitgevoerd tijdens de productiefase testten 19 tomen (16 tomen na bevestigingsonderzoek) positief voor salmonella waarvan 2 tomen positief voor S. Enteritidis. Ook in 2015 testten 2 tomen positief voor een wettelijk bestreden serotype (één toom S. Typhimurium en één toom S. Infantis).

Tabel 1: Aantal tomen fokpluimvee positief voor salmonella tijdens de productiefase in 2016. De vetgedrukte serotypes zijn wettelijk bestreden serotypes bij fokpluimvee.

Leghennen
Alle ingangscontroles van eendagskuikens leghennen waren salmonella-negatief. Tijdens de opfokfase was geen enkele toom positief voor de wettelijk bestreden serotypes S. Enteritidis en S. Typhimurium. Eén toom leghennen testte positief voor S. Idikan en één toom voor S. Kedougou.

Voor het tweede jaar op rij daalt het aantal tomen leghennen positief voor S. Enteritidis tijdens de productiefase (12 tomen in 2014, 9 tomen in 2015 en 2 tomen in 2016). Net als in 2015 testte geen enkele toom positief voor S. Typhimurium. S. Infantis blijft een vaak voorkomend serotype bij leghennen (7 tomen in 2014, 4 tomen in 2015 en 5 tomen in 2016).


Tabel 2: Aantal tomen leghennen positief voor salmonella tijdens de productiefase in 2016. Een toom positief voor verschillende serotypes werd meer dan één keer geteld. De vetgedrukte serotypes zijn de wettelijk bestreden serotypes bij leghennen.

Vleeskippen

Acht leveringen van eendagskuikens testten positief op salmonella waarvan 2 leveringen positief waren voor S. Typhimurium en één levering positief voor S. Infantis. Daarnaast werden volgende serotypes geïsoleerd: S. Llandoff (2 leveringen), S. Mbandaka (2 leveringen) en S. Djugu (één levering).

Net als in 2015 blijft S. Infantis het meest geïsoleerde serotype bij de uitgangscontrole van vleeskippen. Het aantal tomen positief voor dit serotype is zelfs verdubbeld ten opzichte van 2015. Het aantal bedrijven positief voor dit serotype steeg van 10 in 2015 naar 21 in 2016. Het aantal tomen positief voor S. Typhimurium was bijna drie keer hoger. Het aantal bedrijven positief voor S. Typhimurium ging van 12 in 2015 naar 21 in 2016. S. Enteritidis kwam dan weer veel minder voor.


Tabel 3: Aantal tomen vleeskippen positief voor salmonella op uitgangscontrole in 2016. Een toom positief voor verschillende serotypes werd meer dan één keer geteld.

Vleeskalkoenen

Alle tomen vleeskalkoenen onderzocht in 2016 testten salmonella-negatief. In 2015 waren drie tomen positief voor S. Typhimurium en haalde België de Europese doelstelling niet.

Samenvatting salmonella-analyses in 2016

Pluimveecategorie

Aantal onderzochte tomen1 of leveringen2 in 2016

% tomen of leveringen positief voor salmonella

% tomen of leveringen positief voor wettelijk bestreden salmonella-serotype

Fokpluimvee – eendagskuikens

1742

0

0

Fokpluimvee - opfok

3311

0

0

Fokpluimvee -productie

5651

2,65

0,35

Leghennen - eendagskuikens

2532

0

0

Leghennen - opfok

2861

0,7

0

Leghennen - productie

6551

4,57

0,3

Vleeskippen - ingangscontrole

5.8372

0,14

0,03

Vleeskippen - uitgangscontrole

9.8461

1,65

0,34

Vleeskalkoenen - uitgangscontroles

1941

0

0

 

Eendagskuikens worden bemonsterd per levering. Eén levering kan verdeeld worden over meerdere tomen. Dit verklaart het lager aantal ingangscontroles in vergelijking met het aantal uitgangscontroles. Daarom wordt in bovenstaande tabel onderscheid gemaakt tussen ‘tomen’ en ‘leveringen’.

Evolutie van salmonella-positieve analyses bij pluimvee over de jaren heen

Figuur 1: Evolutie van het percentage tomen of leveringen positief voor salmonella (alle serotypes) over de jaren heen per pluimveecategorie

Tenslotte dient opgemerkt te worden dat het niet uitgesloten is dat op hetzelfde bedrijf en zelfs binnen eenzelfde toom verschillende salmonella-serotypes voorkomen. Per positieve analyse wordt slechts één kolonie getypeerd. Bij de routine monitoring komt dus niet noodzakelijk aan het licht of er meerdere types aanwezig zijn.

Met dank aan CODA-CERVA voor berekening van de prevalentiecijfers.

Blijf aandachtig

Hoewel de Europese doelstellingen voor de bestrijding van salmonella bij pluimvee gehaald werden in 2016, blijft het belangrijk deze kiem te bestrijden. Salmonella Infantis komt voor bij alle pluimveecategorieën en blijft vaak langdurig aanwezig op het bedrijf. Om deze redenen - en in het kader van de volksgezondheid - is extra aandacht nodig voor de bestrijding van deze kiem.

Bij de bestrijding van salmonella draagt elke schakel van de keten zijn verantwoordelijkheid. Dit start met een goede interne en externe bioveiligheid, dit zijn alle voorzorgsmaatregelen die u kan nemen op het vlak van dierziektepreventie. Contacteer uw bedrijfsdierenarts voor meer informatie over de aanpak van salmonella op uw bedrijf of neem een kijkje op de website van DGZ (www.dgz.be/publicatie/salmonella-actieplan-pluimvee).

 Klik hier voor de overzichten van de resultaten van salmonella-analyeses bij pluimvee van 2013 tot 2016.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer