Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 29 apr 2017 17:03 

Tip Bioveiligheid: Waarom overbezetting vermijden


Er is sprake van overbezetting van zodra het aantal koeien in de melkveestal hoger is dan het aantal ligboxen en/of het aantal plaatsen aan het voederhek. Runderen zijn kuddedieren: ze liggen, eten of drinken het liefst allemaal op hetzelfde moment.

Als de stal hen deze mogelijkheid niet biedt, zorgt dit voor problemen zoals meer stress en meer onrust. Dieren gaan dan ook vaker buiten de boxen liggen.

Meer koeien op eenzelfde oppervlakte houden betekent ook dat de koeien meer contact hebben, waardoor infecties sneller verspreid worden. Op 1 uur tijd hebben koeien op een weide ongeveer 1 interactie, koeien in een stal hebben er op dezelfde tijd meer dan 9. Zorg dus dat uw dieren voldoende plaats hebben. Een goede richtlijn is een bezetting van 80% aanhouden, wat betekent dat u 5 plaatsen voorziet per 4 koeien.

Getuigenis van een veehouder

We hielden een melkveebedrijf met 150 melkkoeien en wilden verder uitbreiden. Daarom lieten we een nieuwe melkveestal bouwen voor 250 dieren. Omdat we al wilden starten, begonnen we in de oude stal het aantal dieren al uit te breiden, met in die stal een tijdelijke overbezetting tot gevolg. Dat dit voor problemen zorgde, hebben we gemerkt aan onze resultaten. De melkproductie daalde en we hadden geregeld problemen met mastitis, iets waar we voordien bijna geen last van hadden. Ondertussen is de nieuwe stal af en hebben we daar meer lig- en voederplaatsen dan we dieren hebben. De resultaten zijn positief: de productie is opnieuw gestegen en de uiergezondheid is weer zoals het vroeger was.

Reactie van een dierenarts

Op bedrijven die uitbreiden zien we vaker problemen. Het is gekend dat bestrijding van infecties op grotere bedrijven moeilijker is. Dat komt omdat er meer koeien met elkaar contact kunnen hebben en omdat de kans groter is dat er continu dieren aanwezig zijn op het bedrijf die een besmetting in zich dragen zonder dat ze symptomen vertonen (subklinische dragerdieren). Als er dan ook nog eens overbezetting is, leidt dit tot oncontroleerbare besmettingen zoals infectie met paratbc, IBR, BVD, Mycoplasma of besmettelijke uierontsteking. Overbezetting zorgt namelijk ook voor meer stress en hogere gevoeligheid voor infecties. Ook bij jongvee en rond het kalven is het van groot belang overbezetting tegen te gaan, jonge dieren zijn namelijk gevoeliger voor infecties. 



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer