Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 apr 2017 14:27 

Saldo Nederlandse zeugenbedrijven in maart € 33.000 hoger dan vorig jaar


Het saldo van het standaard zeugenbedrijf is in maart bijna € 33.000 hoger uitgekomen dan in maart vorig jaar. Die sterke verbetering is vrijwel geheel te danken aan hogere biggenprijzen.

Het saldo ligt sinds mei 2016 ruim boven het langjarig gemiddelde (2007-2016), waardoor een positief inkomen wordt behaald. Dat blijkt uit berekeningen van Wageningen Economic Research.

De opbrengsten zijn in maart 34.000 euro hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De biggenprijzen zijn in de afgelopen maanden verder gestegen tot gemiddeld 61 euro per stuk in maart. Dat is ruim 18 euro hoger dan vorig jaar maart en het hoogste niveau sinds februari 2001.

De afzet van biggen loopt goed dankzij de gunstige vleesvarkensprijzen. Daardoor willen de vleesvarkenshouders graag biggen opleggen. De vraag naar biggen blijft onverminderd groot bij een krap aanbod.

Nederland is een belangrijke exporteur van biggen, maar heeft grote concurrentie van biggen uit Denemarken op de Duitse en Poolse markt. De meeste Nederlandse biggen gaan naar Duitsland, terwijl de export van Denemarken steeds meer verschuift naar Polen. De voerkosten lopen in de afgelopen maanden enigszins op, maar dat heeft weinig invloed op de gunstige ontwikkeling van het saldo.

Het nieuwe jaar is goed van start gegaan met aanzienlijk hogere saldi dan vorig jaar. Vergeleken met het langjarig gemiddelde 2007-2016 is er sprake van bijna een verdubbeling. Het hoge saldo is vrijwel uitsluitend te danken aan de hogere opbrengsten. Na aftrek van de overige kosten is dat voldoende voor een positief inkomen.

In het eerste kwartaal van 2017 heeft het standaardbedrijf met 700 zeugen een saldo behaald dat 100.000 euro hoger is dan voorgaand jaar. Dat is te danken aan 46 procent hogere opbrengsten en 1 procent hogere toegerekende kosten. Het saldo in het eerste kwartaal ligt 80.000 euro hoger dan het langjarig gemiddelde van 2007-2016.

Het saldo per zeug per jaar, op basis van voortschrijdende twaalfmaandsgemiddelden, heeft van februari 2015 tot augustus 2016 onder het langjarig gemiddelde gelegen. Na het dieptepunt in december 2015 was er sprake van een stijgende trend. Over de periode april 2016 tot en met maart 2017 ligt het twaalfmaandsgemiddelde hoger dan het vorige hoogtepunt in juli 2014.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer