De piek in de melkproductie is dan weliswaar minder hoog, maar dit verlies wordt gedeeltelijk gecompenseerd doordat de melkproductie verspreid wordt over meerdere dagen. Omdat niet elke koe hetzelfde reageert op een verkorting van de droogstand, moet per individuele koe gekeken worden wat de beste aanpak is. De app van Van Hoeij is daarbij een hulpmiddel.
De app houdt rekening met verschillende kenmerken van de koe, zoals de leeftijd, de melkproductie en de gezondheid en geeft op basis daarvan een advies op maat. Navolging van het advies komt ten goede aan de gezondheid van de dieren en zorgt ook voor minder antibioticagebruik omdat er minder droogzetters ingezet zullen worden. Koeien blijven tot een hogere leeftijd in productie en komen tot een hogere levensproductie.
Deze week gaat een pilot van start waar 15 bedrijven aan deelnemen. Van Hoeij kijkt in de pilot niet alleen of de veehouders de adviezen van de app opvolgen maar vraagt ook waarom ze dat wel of niet doen. De app wordt ook getest op de Dairy Campus in Leeuwarden. Daar worden ook de effecten op de melkproductie en gezondheid in beeld gebracht. De ontwikkeling van de app maakt onderdeel uit van het project ‘Droogstand op Maat’ en is gefinancierd door ZuivelNL en het ministerie van Economische Zaken.
bron: Resource - Wageningen UR